Els millors llibres

Els millors llibres

Tots aquells als que ens agraden els llibres infantils tenim una informació important que volem compartir amb la resta del món: els llibres infantils són els millors del món. Al mateix temps que faig aquesta afirmació sóc conscient que tots aquells altres que desconeixen (o avorreixen) els llibres infantils i juvenils trobaran que aquesta opinió és massa categòrica. Pot ser si, o pot ser no. Ací tens algunes de les meues raons, i alguna que altra emoció.

Començarem per posar cara a aquestes persones que no saben (encara) valorar el món del llibre infantil. Podria fer-ho de forma gràfica i posar una foto d’un persona que em va confessar que “menyspreava” qualsevol llibre infantil. Però, anem a respectar el “secret de confessió” i contaré un fet real viscut en una llibreria: Recorde que en Andana acabàvem de publicar el primer àlbum il·lustrat de l’editorial, Perdut i trobat  d’Oliver Jeffers. perdut-i-trobatNerviosos i contents visitàvem algunes llibreries dissimulant entre els prestatges per veure si algú s’acostava a fullejar “la nostra novetat”. I de sobte, unes persones (ja no els direm anònimes perque vam esbrinar on vivien i les vigilem) van veure el GRAN llibre, el van obrir i desprès de mirar les primeres pàgines van comentar: “Mira, què fàcil és fer un llibre infantil, poses uns quants dibuixets, i 10 o 12 frases i ja el tens…”. Quina cara ens van deixar.

Portada Perdut i trobatAra que han passat els anys, i han passat moltes coses, podem parlar d’aquella situació que vaig viure. Realment aquelles persones humanes no sabien veure el que tenien al davant. Tenien un dels millors llibres del món, però era impossible que ho descobriren perquè ningú els havia ajudat a entrar a dins del llibre i valorar com cal el “regal” que tenien al davant. I per això, per a tots aquells que es troben en una situació semblant (esperem que no) he decidit fer un breu, però contundent, argumentari per explicar perquè els llibres infantils han de considerar-se “els millors del món”*.

*Advertència inicial: quan parlem dels llibres infantils, volem dir els BONS llibres infantils.

 

Algunes raons per considerar que el llibres infantils són els millors:

  • Els llibres infantils han sabut trobar l’essència de l’excel·lència. Per aquest motiu, moltes vegades, els relats són breus i entenedors. No necessiten més elements que aquells necessaris per bastir una història que ens arriba al fons de l’ànima.
  • Aquest llibres s’adrecen al públic més sincer del món: als més menuts. Ells no saben de convencions socials ni de “postureo”. Ells diuen i fan allò que volen i senten, per tant, han de ser llibres bons per agradar als lectors més exigents.
  • Les il·lustracions transmeten emocions, expliquen una història, atrapen als lectors. Sabem que contar històries amb el dibuix és un costum que portem a dins els humans des dels nostres origen (recordeu les pintures rupestres), per aquest motiu, actualment, els àlbums il·lustrats són vertaderes mostres d’art que aconsegueixen arribar al nostre interior.
  • Els llibres infantils, si són realment bons, són el somni de qualsevol director comercial (i també dels editors, autors, il·lustradors….) d’una editorial perquè el seu públic va des de 0 a 1000 anys. I això és així. Els àlbums agraden tant (o més) als adults com als més menuts, i per a confirmar-ho us diré que a la darrera visita d’Oliver Jeffers a Barcelona, un 70% dels que van venir a que els signarà el llibre eren…adults.
  • Finalment, el darrer argument que podeu donar a algú per explicar-li que els llibres infantils són els millors del món, és que els llibres infantils són un dels pilars sobre els quals s’aixecarà el nostre futur. Les lectures que els oferim als joves són fonamentals per formar el seu esperit davant la vida, per ajudar-los a saber el que va passar ahir i així fer un millor demà, per despertar-los la fantasia que els ajudarà respirar en el nostre entorn, per amanir els seus valors, per ajudar-los a trobar les persones que els ajudaran a crèixer i també per viure els somnis que voldran fer realitat.

 

No et sembla que són arguments suficients? Tens alguns més? Els vols compartir?