L’ofici que més m’agrada… ser poeta

L’ofici que més m’agrada… ser poeta

La poesia és alguna cosa més que un gènere literari i per les seves característiques ofereix multitud d’utilitats pedagògiques. L’Editorial Andana, amb la col·lecció Vagó de versos, obre una bona via per introduir la poesia a les aules i, una de les seves apostes, és fer-ho de la mà dels versos de Joan Salvat-Papasseit.

L\\'ofici que més m\\'agrada

 

L’antologia que ha triat Jaume Subirana esdevé un bon mostrari de la poesia de l’autor. Es tracta d’una acurada selecció que obre de bat a bat una finestra on es respiren els aires vitalistes de Papasseit i on s’encomana l’entusiasme del poeta. A banda de ser un bon llibre de referència per iniciar-se en l’obra de Papasseit, constitueix un bon recurs a l’hora de treballar la poesia a l’aula ja que els poemes són motivadors i retraten situacions i emocions perfectament reconeixibles per a la canalla. Comprensibles també en són el llenguatge i el vocabulari, malgrat que alguns poemes desgranen un bon enfilall de termes que han caigut en desús i que poden ser un bon element de debat a l’aula, en funció diversos nivells de lectura.

 

Una de les virtuts de la poesia és la flexibilitat didàctica, ja que les seves possibilitats educatives van més enllà de les activitats relacionades amb la competència lingüística. I l’obra de Salvat-Papasseit, n’és una bona mostra. Poemes que tracten temes universals com l’amor, la igualtat social i la pau, i que esdevenen un bon material per a reflexionar sobre l’entorn i sobre les perspectives de crear un món millor. Al costat d’aquells poemes on parla de temes quotidians, com la família, els costums, els oficis, els amics, que faciliten la implicació emocional de la canalla i permeten establir un diàleg interactiu amb el text.

Interior L\\'ofici que més m\\'agrada

 

Però no oblidem que la poesia també és joc, i a jugar ens porten els poemes de Salvat-Papasseit. Jugar a escoltar-los i a interpretar-los, a compartir-los i parlar-ne, a assajar amb els ritmes i la musicalitat; joc que ens porta, en definitiva, a desenvolupar la capacitat de comprensió i expressió oral, i fomentar l’escolta activa.

 

Cal destacar, per últim, les evocadores il·lustracions d’Eli M. Rufat que emmarquen bellament cadascun dels poemes, i amb la seva interpretació contemporània fa més propera encara, la lectura.

 

És aquest, doncs, un llibre idoni per gaudir, per compartir i per impregnar-se de l’energia dels versos d’un dels grans poetes de la llengua catalana.

Escrit per Marta Romera Colomé

Etiquetes: