26 excuses per no fer els deures

26 excuses per no fer els deures

Imatge del llibre No he fet els deures perquè... de Davide Cali. Il·lustració de Benjamin Chaud.

Imatge del llibre No he fet els deures perquè… de Davide Cali. Il·lustració de Benjamin Chaud.

Vint i sis excuses per no fer els deures. Ni una més ni una menys. I a quina més extravagant! Aquest àlbum sorprenent de la col·lecció Locomotora és un compendi de pretextos imprescindible per tot aquell , ja sigui petit o gran, gandul o despistat que tingui tendència a oblidar-se de fer les tasques encomanades. Es tracta d’un petit gran àlbum que destil·la humor, imaginació, transgressió, tendresa i surrealisme. I ens reserva un final completament inesperat que de manera indirecta convida, a aquell que gosi, a seguir inventant excuses.

El polifacètic Davide Cali amb un estil concís i sense floritures es treu del magí els pretextos més extravagants en un enfilall d’imatges hilarants que destil·len un humor estripat, de tan seriós. Perquè precisament el que destaca del llibre és la prosa senzilla i austera, que revesteix de seriositat i convenciment cadascuna de les excuses que es desgranen a cada pàgina, per increïbles que siguin. Per mostra, un tastet: com es poden fer els deures si has de tornar un pingüí al pol on pertany? O si una colla de rèptils gegants han envaït la ciutat? Com pots fer-ho si t’han raptat per treballar en un circ? O si has de resoldre aquell petit problema amb les plantes carnívores? Impossible tenir-los fets si un tornado s’emporta els teus llibres, o de sobte, desapareix el sostre de casa teva. Qui ho posaria en dubte, oi?

Deures_Post_2

Cada excusa està molt ben acompanyada pels dibuixos de Benjamin Chaud, que completen, complementen, reforcen o exageren les excuses del protagonista oferint informació afegida que el text només suggereix. D’aquesta manera Chaud obre la perspectiva del lector i li proposa una lectura alternativa del text, tant o més esbojarrada. Els dibuixos, d’una simplicitat aparent, amaguen una gran complexitat en l’execució i conviden a passar una bona estona badant i gaudint de la multitud detalls que aporten més raons per a la rialla.

 

En definitiva es tracta d’un conte ben construït, que ofereix diversos nivells de lectura i estimula la creativitat. Perquè cada excusa constitueix per ella mateixa una història, que un lector juganer es pot aventurar a desenvolupar. Aquest àlbum, doncs, constitueix una bona sacsejada per treure la pols a la imaginació i esmolar l’enginy dels lectors de totes les edats. Un bon exercici si tenim en compte que a tots, en algun moment, ens cal disposar de bones excuses si no tenim els deures fets.

Escrit per Marta Romera