Els nostres monstres han tornat

Els nostres monstres han tornat

Reviscolen el butoni, la Quarantamaula, les Miules, els greixers, les encantades, els ogres i l´home del sac

monstruets

Espantacriatures de Disparatario

Tots Sants, Nit d’Ànimes, Halloween, Nit de Tot és Sagrat… diversos noms per a una realitat similar. Per a un dia màgic del calendari, com Sant Joan o la Nit de Walpurgis, en què tot és possible, en què les criatures fantàstiques de la imaginació popular creuen al món dels vius. Els valencians posseïm una mitologia popular, de criatures fantàstiques, presents en llegendes i rondalles. El butoni, la Quarantamaula, les Miules, els greixers, les encantades, els ogres, les serps amb cabellera, l’home del sac… Abans temuts i respectats amb la simple invocació del seu nom, «Que ve…», ara, dormen en el túnel del temps, com tants altres costums de la nostra identitat… O dormien. Des de fa uns anys, revifen, reviscolen i batallen contra els monstres importats de l’imperialisme anglòfil.

 

 

Portada_AmicsButoniBona culpa la tenen un grapat d’artistes, escriptors i contacontes que els han rescatat i imbuït de força i espenta. Enric Valor va posar els fonaments de la recuperació d’una tradició oral a qui ningú no concedia importància. Després vingué l’antologia Llegendes valencianes de Víctor Labrado, estudis com Llegendes del Sud de Joan Borja o Màgia per a un poble, de Gisbert, i moltes recopilacions de rondalles (Caturla, Bataller, Gascón, Beltran, Verdú…). Calia salvar les històries dels llavis de l’última generació de rondallaires orals. Van començar a despertar l’interés per rescatar una part de la nostra cultura que semblava condemnada a l’extinció.

 

Francesc Gisbert

Francesc Gisbert

 

Vaig voler aportar un pessic de contribució amb el conte La Maria no té por. Em va permetre conéixer Dani Miquel, un autèntic fenomen de masses que, cantant i ballant, fa més per la normalització del valencià que la majoria dels nostres polítics.

Dani Miquel

Dani Miquel

 

La Maria no té por ha assolit una popularitat insòlita.

 

La falla Na Jordana dedicarà la seua falla infantil, “Marieta, ja te tinc”, als nostres espantacriatures, a partir d’aquest llibre; la companyia teatral Disparatario ha llançat un espectacle de titelles i disfresses que està causant sensació; Andana edicions presenta la primera col·lecció de contes infantils, “Els amics dels monstres”, per a divulgar els nostres espantacriatures. El Museu Valencià d’Etnologia ens proposa la visita als tallers d’Espanta la por. Escola Valenciana de l’Alcoià-Comtat ha elaborat l’exposició itinerant “Els monstres en la cultura popular” i està programant un ambiciós projecte de divulgació de l’imaginari oral dels valencians, “Viatjant i llegint”. Rutes de contacontes de poble en poble que fa poc, aplegaren més de 500 persones a la Nit de Contes al Castell de Cocentaina. Unes rutes que combinen la participació de narradors orals fabulosos, Almudena Francés, Rosanna Espinós, Jordi Carbonell… amb escriptors divulgatius, cap de caps en etnopoètica.

presentacio_butoni_alcoiEls nostres monstres han tornat. I diuen que Halloween tremola. Ajudeu-nos a fer que es queden.

 

Un article de Francesc Gisbert, autor de La Maria no té por i Els amics del Butoni

 

 

poster_LaMaria

MonstresTotsA4