Dani Miquel “De Por”

Dani Miquel “De Por”

Dani Miquel en el seu llibre-disc DE POR  ens ofereix la banda sonora de la imaginació de tot un poble, la música que fins ara no tenien els personatges de les rondalles valencianes. Es tracta d’un llibre amb les cançons de Dani Miquel, dissenyat i il·lustrat per Joanra Estellés i editat per Andana Editorial.


Al disc trobarem cançons com “Una de gegants”, on evocarem Perot, Tombatossals, Arrancapins, la Mare dels Vents, el gegant del Romaní, Rotlà o el forçut de Xixona. En “El Caro”, descobrirem l’ésser meitat ocell, meitat home, que canta a les nits per les muntanyes de la Safor i de Mariola. En “La Quarantamaula”, coneixerem la por que “va per les teulades, agafant xiquets i pegant cudolades”. També trobarem la cançó de “L’home dels nassos”, dedicada a aquest personatge fantàstic de la nostra tradició, i present en molts pobles.

De por no és tan sols música per a xiquets. Són cançons per als adults que no tenen por de cantar i ballar, de riure i saltar, com ocorre si acudiu a qualsevol concert del Cantacançons. Perquè, comptat i debatut, la música de Dani Miquel, l’espectacle, el comboi, és la porta d’entrada a l’edat de la fantasia, una oportunitat de recuperar els orígens i la identitat, de tornar a sentir-nos infants, la millor manera de sentir-nos vius.  

En el nou treball de Dani Miquel també trobaràs una versió actualitzada de la cançó de “La Maria no té por”, dedicada als espantacriatures valencians. Una cançó que ha generat una sèrie de sinèrgies a favor dels nostres monstres, com el àlbum il·lustrat, tot un èxit de vendes i fenomen social.

Però Dani Miquel va més enllà, del que acostuma a ser la música per a infants. S’atreveix amb una versió corprenedora de “La fera ferotge”, d’Ovidi Montllor; amb “La muntanya de por” a partir d’una bella llegenda en què “la por és a una muntanya, a la plaça, cadascú pot agafar-ne la que vulga, però després l’ha de tornar”; O amb “Diguem, no”, una cançó contra l’assetjament escolar. “Jo no tinc por” i “El país dels oblidats” són altres cançons on retornen a la memòria l’home del sac, la bolangera, la Quarantamaula…

Per últim, cal destacar el treball gràfic i de dissseny d’aquest llibre, a càrrec de Joanra Estellés, i també la dedicació de l’equip de músics i col·laboradors que acompanya Dani Miquel: Josep Alcover, Rafa Solves, Vicent Millo, Àlvar Carpí, Josep Maravilla, Xavi Alamany i vora quaranta persones, entre músics, veus i estudiosos de la cultura popular que han dit la seua.

Altres llibres de Dani Miquel

Etiquetes: