Com educar amb l’empatia

Com educar amb l’empatia

En l’actualitat, cada vegada parem menys atenció a l’empatia, un dels valors més importants de la vida en societat. Vivim en un món frenètic, en què sembla que només tenim temps per a nosaltres i no podem parar-nos, mirar al voltant i pensar en els altres. Aquesta manca d’empatia és el missatge que volem donar als nostres fills i futurs adults?

L’empatia és una habilitat social que s’aprèn des d’edats molt primerenques. Ser empàtic vol dir ésser sensible amb les persones que hi ha al voltant, siguen conegudes o no. És ser capaç de posar-se en el lloc de l’altre, d’entendre els seus sentiments i emocions, sempre fent per comprendre’n els motius, encara que no s’hi estiga d’acord.

Una persona empàtica és algú que sap parar atenció i escoltar els missatges verbals dels altres, però també observar i saber interpretar el llenguatge no verbal per a, així, poder actuar de forma correcta i millorar les relacions socials.

Hi ha tres tipus d’empatia:
 1. Cognitiva: es produeix en adoptar mentalment el punt de vista de l’altre, sempre sense jutjar-lo.
 2. Emocional: es dona quan som capaços de sentir i comprendre els sentiments de l’altra persona.
 3. Simpàtica: és l’empatia que sorgeix en sentir preocupació i necessitat d’ajudar a l’altre, que condueix a una actuació espontània i incondicional.

L’educació emocional i el desenvolupament socioafectiu de l’infant tenen com a pilar fonamental l’empatia. I és important treballar-la tant en casa com en l’escola a llarg de tota la infantesa i adolescència. Es diu que l’empatia es desenvolupa al llarg dels primers vint anys de vida, encara que sempre estem a temps d’aprendre coses noves.

 

A més, si eduquem en l’empatia també obtindrem grans beneficis:

· Ajuda a comprendre’ns millor a nosaltres mateixos.

· Afavoreix el desenvolupament i l’adaptació emocional més enllà del jo.

· Permet verbalitzar i compartir els sentiments.

· Reforça la seguretat en un mateix, l’autoestima i estimula l’aprenentatge.

· Evita malentesos i enuigs.

· Ens fa ser més objectius, justos i deixar enrere els prejudicis.

· Afavoreix l’aprenentatge per ser més respectuós, solidari i tolerant.

· Millora les relacions socials i les fa més riques, estables i duradores.

· Genera una comunicació més efectiva amb els altres.

Com treballar l’empatia en casa

És en casa on els infants aprenen la majoria de valors, sobretot perquè els pares són el millor exemple per als fills. Com a pares i mares hem de donar-los atenció, afecte i totes les ferramentes necessàries per a la interacció social. Per això, és important ser mestres en casai aprofitar qualsevol ocasió quotidiana per a reforçar l’empatia infantil.

Ací tenim 6 exercicis per a aconseguir-ho:

 1. Trobar espais i moments per a escoltar diaris. En el dia a dia hem d’acostar-nos als nostres fills i preguntar-los com estan, com se senten i saber les seues necessitats. Ells volen ser escoltats i els pares hem de mostrar-nos com a bons oients. Si ens preocupem per ells i els tenim en compte, probablement ells tinguen la mateixa actitud empàtica cap a nosaltres i els altres.

 2. Enfortir l’autoestima i mostrar-los afecte i amor. Les relacions sanes i l’actitud positiva fan que els siga més fàcil entendre la reacció i el llenguatge no verbal dels altres i, així, ser més empàtics.

 3. Identificar les pròpies emocions. En funció de les edats dels nostres fills, podem verbalitzar, o bé dibuixar (caretes, per exemple), les diferents emocions que experimenten. Començarem per les principals (alegria, tristesa, ràbia i por) i, a poc a poc, aprendran a identificar-ne, en quin moment apareixen i per què. Així els donarem l’autonomia emocional i l’oportunitat d’entendre que tots tenim sentiments.

 4. Jugar a endevinar com pensen i se senten els altres. Podem aprofitar qualsevol situació, ja siga en casa, en el carrer o en la televisió, per a reflexionar sobre com se sentirien ells vivint l’experiència de l’altra persona. De segur que descobriran que tenen molt més en comú del que creuen.

 5. Corregir i felicitar. Sempre que observem alguna actitud de menyspreu, intolerància o manca de respecte, hem de corregir el comportament. De la mateixa manera, quan tenen una actitud correcta cap als altres també és bo felicitar-los. Tot això els fa entendre la importància de ser empàtic amb els altres.

 6. Gratificar. Quan escoltem o ajudem a algú, sempre acabem sentint-nos útils i recompensats.

Com ensenyar l’empatia en classe

Una de les assignatures pendents del nostre país és la de l’educació emocional en l’escola. Encara que cada vegada en són més, els membres del cos docent, que la posen en pràctica en el dia a dia en l’aula. Si s’ensenyara més empatia als infants, segurament el casos d’assetjament disminuirien.

Els alumnes han de ser més empàtics, però el professorat també. De ben poc serveixen les antigues fórmules de separar, castigar, sermonejar o obligar a demanar perdó. Els adults som clau en aquest procés, som l’exemple, però també hem de saber escoltar, entendre què hi ha darrere de certs comportaments i, sobretot, donar-los mil i una oportunitats per a aprendre a ser empàtics.

Aquestes són 6 activitats i recursos per a treballar l’empatia a l’aula:

 1. Activitats d’equip i jocs de cooperació. Tot ésser humà necessita ser acceptat pel grup i sentir-s’hi vinculat. Si això no passa, l’autoestima corre el perill d’esfondrar-se. Per això és tan important realitzar activitats amb tot el grup en classe, on cadascú té un paper imprescindible per al bon funcionament dels altres. Podem practicar esports d’equip, fer obres de teatre, proposar jocs de taula cooperatius, etc.

 2. El banc de l’ajuda. De vegades adonar-se que algú necessita ajuda no és fàcil si no es verbalitza.A l’hora del pati podem jugar al«banc de l’ajuda». Ací qualsevol que ho necessite pot seure-hi per a demanar ajuda o simplement escoltar. Els companys practicaran l’empatia, ja que si veuen a algú assegut en el banc, han de prestar-li atenció i suport.

 3. Què pot fer cadascú pel benestar de la classe. És important fer-los reflexionar constantment sobre els seus actes i accions. Només així són conscients que l’actitud en classe és essencial per a què tots estiguen bé. Fins i tot es pot arribar a fer una llista amb les actituds i comportaments adequats per a la bona convivència en classe.

 4. Les sabates de l’altre.Tenir la capacitat de posar-se en el lloc de l’altre per a entendre com se sent, ser comprensiu i, si és necessari, ajudar-lo, no és una tasca fàcil. Aquest joc d’intercanvi de papers els fa veure les coses des de diferents punts de vista i potencia així la seua capacitat d’empatia.
 5. Pel·lícules, curts i sèries de televisió que parlen d’empatia.A nivell audiovisual hi ha moltíssims recursos i tots ells poden ser una bona excusa per al debat i la reflexió en grup. Com, per exemple, Wonder, Ratolí en venda (Mouse For Sale) o Rise.

 6. Llibres i contes infantils.La lectura infantil i juvenilsempre és una bona fórmula per a treballar certs temes essencials. Podem triar contes clàssics amb ensenyament, contes infantilso lectures per a infantsen funció de l’edat.

RECOMANACIONS

En aquest sentit, recomanem Kevin. L’amic imaginari en el que realment pots creurede Rob Biddulph, un llibre d’Andana Editorial. Una història plena de tendresa, en vers i amb il·lustracions en tonalitats pastel i colors vius. Hi trobem Sidney, un nen inquiet, amb un amic imaginari molt especial, Kevin, un monstre entranyable de color vainilla amb taques rosa i una sola dent.

Sid atribueix al seu amic imaginari totes les seues entremaliadures. Sempre que sa mare el renya, ell insisteix a culpar Kevin. Però la història fa un gir de 180 graus quan el nen visita el món fantàstic del seu company inseparable. Allí aprendrà el valor de l’empatia i entendrà com de cruel i injust ha sigut amb el seu comportament egoista. D’aquesta manera, reconeixerà els errors i podrà demanar perdó per tots els danys causats.

Etiquetes: