CREAR HÀBITS I RUTINES A LA INFÀNCIA

CREAR HÀBITS I RUTINES A LA INFÀNCIA

Des de molt petits els nens i nenes treballen els hàbits a casa i a l’escola. Els adults som els responsables de crear aquestes rutines i posteriorment hem transmetre-les als petits i acompanyar-los en el procés d’adquisició. Els psicòlegs, pediatres i educadors coincideixen en la importància d’adquirir bons hàbits i de tenir unes rutines diàries des de les primeres edats. I afirmen que aquestes són necessaris per al correcte desenvolupament infantil.

De vegades, als pares ens pot semblar una exageració insistir i promoure constantment els hàbits i les rutines per a nens. I sovint molts ens cansem de repetir les mateixes frases de “Afanya’t que farem tard a l’escola”, “Posa’t la jaqueta abans de sortir”, “Renta’t les mans abans de menjar”, “És l’hora de fer la migdiada”, “Renta’t les dents abans d’anar a dormir “, etc. durant tot el dia. Però, la realitat és que si aquests hàbits i rutines s’adquireixen des de petits després aquests ja estan instaurats en l’etapa adulta, i tot sembla més fàcil.

QUINS BENEFICIS APORTEN LES RUTINES I HÀBITS EN LA INFÀNCIA

Les rutines i hàbits són un aprenentatge de valor per a tota la vida. A mesura que anem creixent és cada vegada més més complicat assimilar-les i/o modificar els mals hàbits. Per aquest motiu, si tenim hàbits saludables des de ben menuts sempre serà molt més profitós i podem obtenir beneficis com:

Potència l’atenció i capacitat de concentració.

Amb cada nou hàbit adquirit el nen treballa l’atenció i la concentració en el què està fent en aquest moment.

Més confiança i seguretat.

El fet de repetir cada dia les mateixes rutines fa que el nen poc a poc vagi aprenent el que ha de fer en cada moment i acabi fent-ho només de forma autònoma. Així es genera més seguretat i confiança en un mateix. Més autonomia.

Aprendre a gestionar el temps i a organitzar-se.

Amb les rutines diàries el nen entén i percep el concepte abstracte del temps. Només així aprèn a gestionar-lo i a organitzar-se.

Responsable d’un mateix.

Amb els hàbits del dia a dia poc a poc el nen va interioritzant que l’únic responsable de les seves accions és ell mateix, i que depèn d’ell cuidar-se i mimar-se.

Més cooperatiu i formar part d’un equip.

Moltes rutines formen part del dia a dia de tota la família. Si cadascú es responsabilitza de les seves s’aconsegueix un treball en equip i cooperatiu.

QUINS HÀBITS HEM DE TENIR EN COMPTE:

Els horaris:

Aquests són els principals aliats de les rutines. Des de molt nadons, a partir dels tres mesos, podem establir horaris per a les principals activitats d’un petit com són els menjars, les hores de son, o el bany. El dia a dia amb nens és intens, els horaris donen seguretat als petits, i als grans ens ajuden a organitzar-nos.

L’alimentació:

És important que tant adults com nens tinguin una alimentació saludable i equilibrada basada en els 5 àpats al dia, beure sempre aigua i no picar entre hores. Els mals hàbits en l’alimentació són els que afavoreixen l’obesitat i altres trastorns alimentaris.

Les hores de son

Els nadons i els nens necessiten més hores de son que els adults. Per això cal fixar-nos bé en les seves necessitats de descansos i establir les seves rutines de descans. Tots sabem que si dormen les hores necessàries després estan més descansats, espavilats i contents. Amb l’energia necessària per seguir aprenent sense parar.

La higiene:

Els hàbits d’higiene personal són fonamentals per afavorir un bon estat de salut. Important rentar-se les mans quan es torna a casa del carrer, escola o parc, i sempre abans de menjar o abans i després d’anar al bany. També és important tenir cura les dents i netejar-los amb un raspall adequat a mínim 3 vegades al dia. L’hora del bany a més ens ofereix un moment de joc, però també relax per ajudar al nen a agafar el son abans d’anar a dormir.

L’activitat física:

Fer esport és tan important com tenir una bona alimentació. Des de primeres edats és bo que els nens practiquin una activitat esportiva entre una i tres vegades per setmana. També podem practicar esport i activitats a l’aire lliure en família.

El joc lliure:

Jugar és una activitat que ha de formar part de la rutina diària d’un nen. A l’escola ia casa els nens han de tenir temps per jugar, així s’estimula el llenguatge, les relacions socials i es potencia la seva creativitat i imaginació.

Activitats culturals i la lectura:

Cal llegir, anar al teatre, al museu, a concerts, al cinema i a festivals en família per despertar les seves inquietuds i el seu sentit crític. La cultura i la lectura són una finestra al món. De fet, la lectura és una de les activitats culturals més còmode, i econòmiques que existeixen en l’actualitat. Hem de ser conscients que els adults som un exemple parar els nens, si ells ens veuen llegir a casa probablement es veuran més motivats per llegir ells també.

Ara que ja hem tornat a la rutina diària de la feina i l’escola és un bon moment per recuperar hàbits i rutines a casa que probablement durant l’estiu han quedat una mica oblidades.

Per això us proposem tres títols molt adequats per treballar els bons hàbits i rutines a casa.

Un llibre de Andana Editorial que parla de la importància d’una alimentació verda i saludable és El burret verd de Anuska Allepuz. Un divertit i colorit àlbum il·lustrat protagonitzat per un burret que canvia el seu menjar favorit per una altra amb sorpresa inclosa.

També trobem els títols del colom de Mo Willems, aquest personatge una mica irreverent i mandrós ensenyarà als nens la rutina del bany amb El colom s’ha de banyar i la del son amb El colom no se’n pot anar a dormir tard. Dos títols amb tocs d’humor que faran riure a grans i petits

I per acabar, una bona eina si esteu en el procés de treure el bolquer de nit és el llibre El fantasma Pixallits d’Andreu Galan Martí i Luis Demano. A través d’aquest conte podreu treballar a casa els complexos i la culpa quan els petits es fan pipí al llit gràcies a aquest divertit fantasma.