La lectura en el mètode Montessori

La lectura en el mètode Montessori

El mètode Montessori es va idear fa més de cent anys, a darreries del segle XIX i primeries del XX, de la mà de l’educadora italiana Maria Montessori (1870-1952). La filosofia d’aquesta pedagoga continua vigent en l’actualitat perquè se centra en el desenvolupament integral de l’infant i es fonamenta en l’estimulació del seu aprenentatge i el respecte als temps que cadascú necessita.

Així, per a potenciar les aptituds de cada alumne s’ensenya a partir de l’exploració, el descobriment, el joc, la pràctica, la col·laboració, la imaginació, l’autodirecció, la concentració o la comunicació. Les persones aprenen sempre millor mitjançant el contacte directe, la pràctica i el descobriment que no amb la instrucció directa. Sobretot, en les edats primerenques.

Així, els quatre elements clau en la pedagogia Montessori són:

1. El mestre

La figura del mestre es converteix en una guia dels aprenentatges del nen, i no només en un instructor, perquè acompanya a l’alumne, l’observa i l’estimula a aprendre conceptes de forma autodidàctica. Per aquest motiu, mai no reforça l’ensenyament amb premis o càstigs. La satisfacció és interna i sorgeix del treball personal de l’infant

2. L’alumne

En aquest sentit, l’educador ha de “seguir el nen”. L’ha d’observar per a detectar-ne les capacitats i interessos i poder-li oferir les ferramentes necessàries per a potenciar-les. Sempre tenint en compte les necessitats evolutives i característiques de cada edat, i construint un ambient favorable, tant físic com espiritual. El desenvolupament del nen sorgeix de la necessitat d’adaptar-se al seu entorn.

3. L’ambient – espai  

L’ambient Montessori és un lloc ampli i obert, ordenat, estètic, simple, real, on cada element té una raó de ser en el desenvolupament del nen. En una aula Montessori tot està col·locat a la mida i altura de l’infant per afavorir-ne l’autonomia a l’hora d’agafar i desar el material. L’aula està subdividida en àrees temàtiques. Així els infants poden treballar en grups o individualment de manera que es respecta el seu propi estil i ritme.

Llibre Formes d'Andana Editorial
Llibre “Formes”, un material per treballar el métode Montessori

4. Materials concrets

Un altre element important són els materials dissenyats per Maria Montessori i els seus col·laboradors, que van ser desenvolupats científicament i provats dins l’aula. Es va prestar una atenció especial a l’interès dels nens segons l’etapa evolutiva. Els materials Montessori defensen la idea que la manipulació d’objectes concrets ajuda al desenvolupament del coneixement i del pensament abstracte de l’infant.

És preferible utilitzar materials naturals, com ara la fusta, que d’altres més artificials. Per a aprendre també és millor fer-ho mitjançant fotografies i imatges reals que il·lustracions. Aquests materials permeten als nens investigar i explorar de manera individual i independent.

Tots els materials Montessori tenen el concepte de control d’error: és el material qui mostrarà a l’infant si l’usa correctament o no. Així saben que l’error forma part del procés d’aprenentatge.

Com podem aplicar el mètode Montessori a casa

Un ambiente Montessori en casa

L’educació Montessori es pot aplicar a casa fàcilment. Algunes propostes senzilles són:

Estimulació sensorial per a despertar els seus sentits

La filosofia Montessori creu molt en els materials i les textures per despertar la sensibilitat del nen. Es poden usar elements i objectes del dia a dia perquè es familiaritzen amb diverses textures, mides i formes. Elements com la fusta o la tela ajuden a l’infant a estimular els sentits i a percebre el calor, el pes o el so.

Racons de joc i ordre

El nen necessita per jugar en llibertat un espai de joc. Una zona amb diferents racons, per a pintar, jugar, llegir o fer manualitats. Així podrà jugar sol i aprendre a arreplegar i guardar cada cosa al seu lloc. És important potenciar l’ordre des de ben menuts perquè en fer-se grans s’organitzen millor i es responsabilitzen de les coses.

Rutines per a col·laborar en casa i guanyar autonomia personal

Els infants necessiten rutines i són una excel·lent manera d’adquirir grans aprenentatges pel seu caràcter repetitiu. Per a potenciar l’autonomia del nen és important que ho trobe tot al seu abast i que no necessite l’ajuda d’un adult per a les necessitats bàsiques quotidianes com pujar o baixar del llit, vestir-se, rentar-se les dents, menjar, etc. A més, podrà col·laborar en tasques de casa, com parar taula, guardar els joguets, etc. I així guanyarà molta autonomia personal.

Vida pràctica diària per a generar equip familiar

Una cosa que també agrada molt al nens és poder ajudar-nos en la vida diària: preparar un pastís, estendre la roba, cuidar les plantes o els animals domèstics. És recomanable que els donem tot el material necessari, a poder ser adaptat a l’edat, per poder fer les tasques amb èxit des del principi fins al final.

Potenciar la confiança en u mateix per guanyar autoestima

Per al bon desenvolupament de l’infant és important aplaudir-li els avanços en les tasques en què practica l’autonomia personal. Ja que així guanya més confiança en si mateix i alimenta l’autoestima tan necessària en aquesta etapa. Això no vol dir que recompensem la bona conducta ni que castiguem la dolenta. El més important és que l’infant aprenga en la conseqüència educativa. És a dir, que vulga fer bé una tasca per la satisfacció interior que proporciona i no per a obtenir un premi. Igualment, en lloc de prohibir o castigar, hem d’ensenyar què passa amb les males accions.  

Llibres per a treballar el mètode Montessori

En aquest sentit, Andana Editorial acaba de publicar una nova col·lecció de llibres El meu primer àlbum de descobriments, ideal per a l’educació Montessori. Són llibres de cartró per als primers lectors amb els quals es poden treballar a casa els conceptes bàsics amb fotografies de la natura de gran qualitat. Una col·lecció per a educar en la bellesa i fomentar una vida més connectada amb la natura i més pausada.

Formes d'Andana Editorial

Per una banda tenim Formes. Totes les formes es troben en la natura. Però identificar-les no sempre és fàcil. Els més menuts les aprendran con un joc, de manera senzilla i fàcil, reconeixent i associant cada forma amb un animal.

Cada doble pàgina presenta un divertit joc a partir d’una fotografia de gran qualitat d’un animal, acompanyada d’unes marques que ens ajuden a reconèixer les formes. A més, el nen podrà trobar informació interessant sobre l’animal, curiositats sobre l’aparença, la forma de vida, l’entorn, etc.

I per l’altra banda, tenim Contraris. Quina millor manera d’explicar als menuts el concepte “contrari” que mitjançant els animals i la natura? Una forma òptima d’estimular la imaginació dels joves lectors mentre es diverteixen: la lentitud del caragol s’oposa a la velocitat del guepard; el moviment de les abelles s’enfronta a la quietud de l’insecte fulla; negre o blanc; despert o adormit… Una gamma d’oposats que permet endevinar tots els matisos de la natura.

Etiquetes: