Cómics per a nens, la porta a la lectura

Cómics per a nens, la porta a la lectura

Els còmics sempre han ocupat una part important de les nostres lectures de la infància. Qui no recorda la col·lecció de còmics de Les aventures d’Astèrix, o les aventures de Zipi i Zape, Mortadelo i Filemó, Mafalda o 13 Rue del Percebe, Mortadelo i Filemó. Molts d’aquests còmics es van convertir en les lectures que omplien moltes de les nostres vesprades, moltes hores de lectura en temps d’oci.

Les preguntes que molts ens fem ara és: Quin paper van tenir aquestes hores de lectures de còmics en la creació de l’hàbit lector? Pot el còmic per a nens ser una eina per crear lectors a les escoles i a casa?

La lectura infantil és un dels temes que més preocupa als pares i mares, i també als professors. Especialment en l’etapa de l’adolescència que és quan molts lectors habituals van abandonant progressivament els hàbits lectors (com demostren les enquestes )

La proposta és clara: si d’una banda sabem que el còmic és un gènere que sempre ha ajudat a crear lectors i d’altra banda sabem que l’índex de lectura descendeix en l’adolescència. Potser hauríem d’ampliar l’oferta de lectures escolars i de la biblioteca familiar amb llibres en format còmic. Podria ser un bona opció per millorar els índexs de lectura dels joves.Beneficis de la lectura de còmics

A més, la lectura de còmics ens ofereix molts beneficis

  • Promouen la comprensió lectora: La combinació de text i imatge ajuda a transmetre millor la trama al lector o lectora que compta amb més recursos per introduir-se en la lectura
  • Són motivadors: actualment el pes de la imatge cada vegada és més gran, i la il·lustració té un gran pes en els còmics, de manera que per als lectors resulta molt atractiu.
  • Ajuden a identificar les emocions amb més facilitat : al comptar amb els dibuixos els lectors poden identificar les expressions dels personatges, i aquest recurs els pot facilitar identificar les diferents emocions.
  • Fomenten la lectura : Un dels grans estigmes ha estat sempre que el gènere del còmic ha estat fora de la llista de les “lectures”. Però en realitat llegir còmics desperta l’interès dels joves per la lectura.
  • Ajuden a “enganxar” a llegir: Molts dels còmics són sèries, el que desperta la curiositat i la “necessitat” per descobrir més aventures.Llibres recomanats per a joves

Amb aquest panorama resulta molt interessant incloure els còmics entre les lectures recomanades per als nens i també per als joves. En el tram d’edat de còmics per als 10, 11 o 12 anys resulta especialment interessant incloure còmics entre l’oferta lectora.

Hi ha nombroses propostes de grans còmics per a joves, però una de les més originals dels últims anys és la col·lecció “ANNA Dedalus”.

Aquests llibres han estat creats pel Premi nacional de Còmic 2019, Miguel Ángel Giner i il·lustrats per Susanna Martin, Núria Tamarit i Xulia Vicente.

Uns llibres que fusionen còmic i novel·la. En els llibres de la detectiu Anna Dedalus la part literària i la gràfica són igual d’importants.

Com ho aconsegueix? Mitjançant uns quaderns que expliquen els casos en què es veuen immersos els protagonistes. Aquest nou format fa que sigui impossible llegir una part sense l’altra. No pots llegir només el còmic o només la part literària. Passar d’un llenguatge a un altre, i que canviï el ritme de lectura, el fa més desitjable perquè els lectors s’aficionin a diversos formats.Els llibres d’Anna Dedalus

Una aventura entretinguda, carregada de suspens i per a un públic tant infantil / juvenil i fins i tot adult. M’ha meravellat la feina que s’ha creat a sis mans. Els dibuixos són magnífics, la història té un ritme molt bo. Estic orgullosa que el personatge principal sigui com una petita detectiu Conan però de les nostres terres.

Després de l’aventura amb suposats fantasmes en El misteri de la mansió cremada, els nostres amics s’enfronten a una nova prova encara més difícil i misteriosa amb éssers vinguts de més enllà de l’univers.Un avió s’ha estavellat als Andes argentins i tota la tripulació ha desaparegut sense deixar rastre.

Llibres de cómic per a primers lectors

La sèrie de llibres de Mo Willems del «Colom» són perfectes perquè els primers lectors s’iniciïn la lectura.

Mo Willems és autor i il·lustrador i ha guanyat en tres ocasions el premi Caldecott. Els seus llibres han estat uns dels més venuts als Estats Units.

La divertida sèrie de llibres del «Colom» segueix l’estil de l’còmic i són perfectes per iniciar els més petits en la lectura.

Mo Willems llibres còmics infantils
El colom s'ha de banyar
Colom Mo willems