Com triar un llibre infantil

Com escollir un llibre infantil

Com triar un llibre infantil

La tria d’un llibre infantil per a les nostres filles o fills no és una tasca fàcil. Encara menys si el llibre que hem de triar és per a regalar al fill d’uns amics o familiars. L’oferta en les llibreries és molt gran. Els reclams del màrqueting són molt potents i la probabilitat de perdre’s entre tant de títol, altíssima.

És per això que des d’Andana Editorial hem volgut compartir la nostra experiència de més d’11 anys en el món de l’edició (i també com a pares) per a oferir-vos aquesta guia amb pautes i consells que podeu seguir per a elegir un llibre infantil. Esperem que amb aquestes recomanacions cada llibre que entre a casa vostra a partir d’ara es convertisca en un èxit familiar i en una experiència compartida única per als vostres fills. I també per a vosaltres.

Digueu-nos quina edat té el vostre fill i…

L’edat mai no deuria ser una barrera per a triar un títol o un altre, però sí que ens pot servir d’orientació per a seleccionar un llibre per als nostres fills.

Per exemple, des que comencen a gatejar (al voltant dels sis mesos) fins a l’any de vida aproximadament, els infants se solen sentir molt atrets pels llibres-joguet, aquells llibres de plàstic o de peluix amb múltiples textures, colors i sons. Per quin motiu hem de comprar una manta d’activitats si podem cobrir el terra amb llibres?

A partir de l’any i fins als 2 anys

Els menuts solen entrar en una fase devoradora de llibres. Bé, en realitat, en una fase devoradora de tot el que troben al seu abast i no deurien devorar. Per això en aquesta etapa són interessants els llibre de cartoné (per la resistència) i també aquells en què la imatge preval sobre la paraula i que, per tant, inciten a ser cantats.

Des dels 3 anys i fins als 5 anys…

Els àlbums il·lustrats són una ferramenta perfecta i una garantia d’èxit, ja que són llibres en què sobretot destaca la imatge, que té una importància cabdal per a què els infants puguen seguir la història. En primera instància, una garantia d’èxit són els àlbums escrits amb rima, ja que la musicalitat atrau amb més facilitat l’atenció de nenes i nens. També aquells en què les onomatopeies i els sons coneguts tenen una gran presència; els que presenten una estructura repetitiva i acumulativa (als infants els encanten aquests llibres, que als adults poden arribar a saturar-nos, perquè busquen seguretat en la repetició); i els que inciten a participar-hi tocant les pàgines o seguint les instruccions que s’hi puguen llegir.

A mida que creixen, podem apostar més decididament cap als àlbums il·lustrats en què, sense menystenir la imatge, guanyen pes el text i la complexitat de les històries, i també per àlbums amb caràcter més informatiu i “enciclopèdic”, o per aquells amb què es puguen sentir identificats amb els protagonistes perquè s’hi viuen situacions quotidianes (l’hora del bany, l’hora de dormir, operació bolquer, inici de l’etapa escolar…).

Des dels 6 anys

I fins i tot abans, si els nostres fills i filles han crescut entre llibres, el còmic i les novel·les il·lustrades són una bona ferramenta tant per a què ells desenvolupen la capacitat de llegir com per a compartir històries amb més substància, ja que la seua capacitat d’atenció s’ha desenvolupat i són capaços d’aguantar la lectura de llibres o capítols més llargs.

En aquest sentit, també guanyen pes per a aquesta edat els llibres informatius, una tendència en auge en el sector editorial per la capacitat i senzillesa que ofereixen per a aprofundir en temes que interessen als nostres fills i filles, o que pensem que els puguen interessar.

El punt fort dels llibres informatius és la capacitat de síntesi i la facilitat amb què ajuden a ordenar les idees i conceptes gràcies a l’ús de la il·lustració. En els temps de la sobreinformació que ens toca viure, els llibres informatius continuen sent un meravellós punt de partida per a descobrir un tema que ens interesse, com ara l’alimentació, les cuques, el peixos o la contaminació del planeta per l’ús desmesurat del plàstic.

I, sabeu el millor? Que compartint aquestes lectures els pares aprenem tant o més que els nostres fills. O vosaltres ja sabíeu que les cuques són els animals terrestres més grans de l’Antàrtida?

Prioritza la qualitat artística i literària i el vessant lúdic de la literatura infantil

Sovint, quan busquem un llibre, ens deixem guiar simplement per la idea que els nostres fills han d’aprendre alguna cosa de la lectura (a identificar les emocions, aprenentatges curriculars, una moralitat…). És recomanable, de tant en tant, escapar d’aquesta concepció de la lectura i deixar-nos atrapar per la bellesa d’una història, la qualitat d’unes il·lustracions o la diversió que conté un àlbum.

Un aspecte que en Andana Editorial tenim molt en compte a l’hora de publicar un llibre és que continga una història. Sembla una obvietat, però no tots els llibres tenen una història o de vegades la història queda segrestada pel missatge.

Per què és important transmetre als infants el vessant lúdic i la bellesa de la lectura? Perquè estimaran la lectura en el moment en què vegen aquesta activitat com un entreteniment amb el qual s’aprén i no com una obligació per a l’aprenentatge. Igualment, és important començar a exposar-los a la bellesa que pugen contenir la il·lustració, l’escriptura i les històries, ja que no hem d’oblidar que la literatura és cultura. I com estem segurs que diria un reconegut escriptor, el gran Manuel Vilas, la cultura és bellesa i la bellesa, alegria.

Tants caps, tants barrets

Fins ara hem parlat de classes de llibres, però ara falta posar-los temàtica. En aquest sentit, podem fer-nos dues preguntes.

La primera seria la següent:

Què volem transmetre als nostres fills amb el llibre?

Potser volem aprofundir en l’educació emocional, o transmetre-li mitjançant una faula algun valor o emoció, o compartir amb ell la vida d’un personatge històric que ens ha marcat, o reforçar algun contingut de classe, o simplement compartir un moment divertit al voltant d’un llibre. La resposta de cadascú a aquesta pregunta ja ens orientarà molt a l’hora de triar un títol.

La qüestió que ens plantegem, tanmateix, podria ser-ne una altra:

Quins interessos té el meu fill? Quin llibres li solen agradar? Què li agrada fer?

Potser és un amant de l’espai, o un boig dels dinosaures, o un fan incondicional d’una saga literària, o d’una jove promesa del futbol. El fet de conèixer aquesta informació també ens pot acostar molt a l’èxit de la nostra tria.

Què més es pot tenir en compte en la tria d’un llibre

Tenim una edat, un tipus de llibre que s’hi acorda i uns objectius nostres o uns gustos dels nostres fills, però ara ens falta triar un títol. Què ens pot ajudar en l’elecció?

  1. Llegir ressenyes: en Internet hi ha mitjans de comunicació que ressenyen llibres infantil. També diversos blogs escrits per pares i mares amants de la lectura infantil que recomanen lectures. Fins i tot en les xarxes socials com ara Instagram hi ha una nodrida comunitat d’influencers de la literatura infantil que comparteixen i comenten en els seus comptes els últims llibres que han adquirit/llegit. Aquests canals són una bona font d’informació a l’hora de decantar-se per un títol.
  2. Autors de confiança: Hi ha autors que són una garantia en si mateix. Benji Davies, Oliver Jeffers, Tom Percival o Rob Biddulph en són només alguns exemples. Veure els seus nom en la coberta d’un llibre ja és una garantia de qualitat.
  3. Deixa triar als teus fills i filles: És habitual que els nostres filles i filles ens acompanyen a les llibreries. És més, està molt bé que ho facen, per tal que es familiaritzen i comencen a estimar el meravellós món que representen les llibreries. Això sí, si ens acompanyen, és fàcil que se senten atrets per alguns llibres (generalment de pel·lícules d’èxit, sèries del moment i personatges de ficció summament coneguts) de la qualitat dels quals nosaltres, com a mares i pares, renegaríem. No passa res. No ens hem de rendir a la primera contrarietat. En aquests casos pot ser bo que els expliquem per què nosaltres els proposem unes altres alternatives. Però si finalment comprovem que tenen clara la seua decisió, deixem-los triar. Experimentar amb llibres diferents és també una experiència i una bona forma de fomentar la lectura, que creen els seus gustos i aprenguen dels encerts i dels errors en la tria.