Aprendre hàbits saludables amb els àlbums il·lustrats

Aprendre hàbits saludables

Aprendre hàbits saludables amb els àlbums il·lustrats

Des del naixement la nostra vida és un puzle d’hores i minuts. Tot està perfectament ordenat: hi ha un moment per a l’alimentació, un moment per al descans, un moment per a l’aprenentatge, un moment per a la higiene, un moment per a les relacions socials i familiars… I això ens ajuda en tots els àmbits de la visa, i en totes les etapes. Tanmateix, no sempre és fàcil fer encaixar totes les peces. El bany no sempre és un moment abellidor, l’alimentació sovint no és tan saludable com hauria de ser-ho o el son no és reparador ni suficient.

La infantesa és el moment ideal per instaurar hàbits saludables perquè és molt probable que l’adquisició es mantingui al llarg de tota la vida. En aquest sentit, el nostre paper com a pares i mares és molt important: som el seu exemple i el seu espill, i els nostres actes i hàbits influiran irremeiablement en els seus. A més de l’exemple de la família, i de l’entorn, o del que s’aprèn a l’escola, els llibres infantils poden ser un suport fantàstic per animar-los a conèixer per què és important o, fins i tot, per què pot ser divertida alguna cosa que inicialment vèiem com a molesta, poc abellidora o avorrida.

Volem proposar-vos una sèrie de lectures que parlen sobre alimentació, descans i  higiene, tres factors importantíssims que hem de cuidar perquè la nostra salut no se’n ressenti.

Alimentació: tenir cura del que mengem per cuidar el nostre cos

Nyam! Sobre allò que mengem

Només tenim un cos i hem de cuidar-lo per reduir el risc de malalties que es poden prevenir. Aprendre des de la infantesa que les nostres tries alimentàries importen molt en aquest sentit és un regal per a la salut de nens i nenes, i de rebot de la resta de la família, per al present i per al futur. Però, sabem què és menjar sa? Avui en dia és difícil saber-ho. La publicitat ens ha fet un embolic important, i de vegades no sabem ni què estem menjant. Necessitem informació. Nyam! Sobre allò que mengem és un llibre informatiu, escrit per la periodista Diana Oliver i il·lustrat per Carmen Saldaña, sobre alimentació saludable, que tracta de desvelar als joves lectors i les seves famílies les claus per analitzar el que mengem i així poder fer eleccions realment lliures. Tenir la possibilitat de fer una vida millor i més feliç. Compta amb el pròleg del reconegut dietista-nutricionista Julio Basulto. Per a Basulto, “fa moltíssima falta que es parli amb rigor del que mengem i del que no convé que mengem. I no només perquè la nostra dia s’està kitkatizant, macdonalizant i cocacolizant a marxes forçades, sinó, sobretot, perquè la nostra qualitat i esperança de vida empitjoraran en breu en gran mesura a causa de com de malament mengem”.

Nyam, sobre allò que mengem

El burret verd

Anuska Allepuz ha escrit i il·lustrat la història d’un burret a qui agrada molt menjar herba. Però només menja herba. Res més. Herba per desdejunar, dinar i sopar. Sa mare el convida a tastar algun menjar nou i, qui sap si no li agradarà més i tot? El burret verd és un àlbum il·lustrat que parla de la importància d’ampliar la varietat de la nostra dieta. Ideal per llegir-lo juntament amb prelectors i oferir-lo a primers lectors per la senzillesa dels textos, els dibuixos acolorits o el to divertit.

El burret verd

Fomentar la higiene: una missió impossible?

El colom s’ha de banyar

Amb molt d’humor, Mo Willems ha il·lustrat i escrit un àlbum protagonitzat per un colom amb poques ganes de prendre el bany (i molta brutícia). I és que el colom està brut i fa pudor, però ell creu que aquesta olor és la normal de qualsevol colom. Després de molt de pensar, acceptarà el repte de prendre un bany, però abans d’entrar-hi trobarà molts obstacles: que si l’aigua està freda, que si està massa calenta, que si li falten joguines, que si li’n sobren…

Aconseguirà prendre aquest bany tan necessari?

El colom s’ha de banyar reflecteix a la perfecció aquell moment que molts pares i mares viuen amb els seus fills: el rebuig total a banyar-se. Encara que potser banyar-se no és un pla tan dolent… Però això, més val que ens ho conti el colom. O no.

El colom s'ha de banyar

Microbis

Microbis, escrit por Sheddad Kaid-Salah Ferrón i il·lustrat per Eduard Altarriba, és un llibre per aprendre a l’escola i en família la importància dels microbis, imprescindibles per a la vida, però també causants de malalties. I què te a veure això amb la higiene? Doncs, com hem pogut comprovar durant la pandèmia, molt. La higiene és fonamental per reduir al màxim que ens contagiem de malalties produïdes per virus i bacteris. No només la higiene corporal, amb un llavat habitual de mans, sinó també la higiene dels aliments que ingerim.

Microbis

La importància del descans

El colom no se’n pot anar a dormir tard

Mo Willems també ha il·lustrat i escrit un àlbum divertidíssim sobre una acció imprescindible com és dormir: El colom no se’n pot anar a dormir tard. El colom no només és poc amic dels banys, tampoc no li agrada gens dormir. Quina pèrdua de temps! Així que entre tots haurem de recordar-li que necessitem dormir per poder descansar i recarregar les bateries, que ens faran falta per poder afrontar el dia. Les respostes del colom són tan intel·ligents com hilarants, quasi tant -segurament- com les que els nostres fills i filles troben per anar-se’n al llit cada nit.

El colom no se'n pot anar a dormir tard

Au, bona nit!

Encara que el nostre cos ens demani dormir, no sempre l’escoltem. Sempre tenim coses més importants a fer, veritat? Si volem mantenir una bona higiene del son, pot servir-nos el fet d’establir una rutina, intentar anar sempre a la mateixa hora al llit, i seguir unes pautes de relaxació; crear un ambient agradable per al descans; i llegir contes per dormir. Au, bona nit!, de Benjies Davies i Jory John, és un llibre ideal per a aquest moment del dia que ens parla, precisament d’això, de com ens costa de vegades anar a dormir. L’Os està esgotat i vol anar-se’n a dormir. L’Ànec, en canvi, no té son i sembla que està disposat a què el seu amic tampoc dormi… Que esgotador! Una història molt divertida en la qual ens veurem reflectits tants els infants com els adults.

Au, bona nit Benji Davies