Hem comprat un llibre infantil: i ara què?Com fomentar la lectura a casa

fomentar la lectura a casa

Hem comprat un llibre infantil: i ara què?Com fomentar la lectura a casa

Diu Paula Martos, historiadora, mestra i autora del blog especialitzat en literatura infantil i juvenil Yo, mí, me, con libro, que no importa tant el format en què es recullen les històries com les històries. És a dir, el que importa és “la vocació dels éssers humans de narrar, de contar, d’expressar i deixar constància de tot aquest procés”. I, alhora, “la voluntat d’escoltar, d’acollir i de rebre totes les històries que formen part de la nostra tradició”. Si agafem aquesta idea i la traslladem a la nostra família podríem dir que pares i mares (i àvies, avis, tietes i oncles, germans i germanes…) som els autors i transmissors de les històries i els infants en són els receptors, que, alhora, també s’aniran convertint a poc a poc en constructors i transmissors de les seues pròpies històries.

Un llibre ens permet conèixer les històries que uns altres narren. I encara que ja sabem que llegir té molts beneficis, podríem dir que, sobretot, cobreix les necessitats innates de conèixer, descobrir o divertir-nos. Perquè els llibres ens meravellen, ens emocionen, ens enamoren, ens fascinen, ens deceben, ens avorreixen. No hi ha cap lectura sense emoció.

Quan comprem un llibre infantil i el portem a casa passen moltes coses sense que en siguem conscients. En primer lloc, adquirim un objecte tan valuós que és capaç de detenir-ho tot al nostre voltant, ens ancora a l’ara i aquí. En segon lloc, un llibre infantil ens regala un moment compartit amb els nostres fills i filles. Un moment en què no hi ha negociacions, ni obligacions, ni disputes. Ens situa ara i aquí i, a més, ho gaudim. I, per últim, un llibre infantil és l’adob que alimenta qui serà el narrador d’històries i el lector del demà. Si bé ja parlàvem aquí de com triar un llibre infantil, no és menys important saber què fer amb el llibre quan arribem a casa. Què podem fer perquè els nens i les nenes s’interessen pel llibre i no acabe convertit en un objecte oblidat en una prestatgeria? Com transmetre’ls el valor d’aquest objecte?

Primers passos de l’arribada d’un nou llibre a casa

Segons el darrer Informe de Hábitos de Lectura y Compra en España, el 2019 els índexs de lectura han continuat millorant i el percentatge de lectors ha arribat al 68,7% de la població. Aquestes dades són útils per preguntar-nos si a casa som lectors i què volem transmetre a les nostres criatures: estimem els llibres? en tenim cura i els gaudim? per què hem de llegir? En una casa amb hàbits de lectura és més fàcil que els petits estimen la lectura. Quan portem un llibre infantil a casa hem de saber que no n’hi ha prou de col·locar-lo al prestatge i esperar que màgicament s’hi interessen. Hem d’incentivar la curiositat pel llibre. I per la lectura. Aquí teniu algunes idees que poden servir-nos per fer les primeres passes en arribar un nou llibre a casa:

5 IDEES PER FOMENTAR LA LECTURA A CASA

1. Lectura compartida

Podem (i devem) llegir als nostres fills i filles prelectors o ja lectors. Aquest moment hauria de ser exclusiu i sense distraccions: fora dispositius electrònics i pausa per a la resta de tasques. L’objectiu és eliminar tots els elements amb capacitat de distreure. Hem de crear una atmosfera calmada i evocadora per a la narració. En definitiva és un moment per a nosaltres, per què no treure’n profit? El moment preferit per llegir llibres sol ser la nit, just abans de dormir. Fer-ho, a més de ser plaent, reporta beneficis per a un descans saludable. Però no s’ha de convertir en una “obligació”. Hi ha altres moments del dia que també podem aprofitar per a fer una lectura compartida: abans o després de dinar, una estoneta de vesprada, en despertar-nos dissabte de matí… En definitiva: construir junts bons records al voltant d’una bona lectura. Aquí podríem recordar que un àlbum il·lustrat no ha de quedar restringit obligatòriament a un públic infantil perquè l’àlbum il·lustrat no té edat.

2. Narrar amb passió

Hem de dir adeu al to monocord i avorrit. Les històries han de ser viscudes. Si nosaltres posem interès, emoció i passió a la lectura, és segur que ells també ho faran. Podem fins i tot utilitzar elements de l’entorn per crear un ambient màgic.

3. Activitats associades a l’àlbum

L’objectiu primordial d’un llibre infantil ha de ser el gaudi. Tanmateix, no podem passar per alt les oportunitats pedagògiques que ens ofereix un llibre infantil. Després de diverses lectures podem proposar activitats creatives i reflexives: analitzar elements de les il·lustracions, reflexionar sobre el text, observar els personatges… També ens ofereix la possibilitat de plantejar-nos quins temes poden estar relacionats amb el llibre. Un exemple: si llegim Cullereta, de Benji Davies, podríem aprofitar l’oportunitat per parlar sobre la reproducció i el cicle de la vida d’una granota, des que és un ou fins que es converteix en granota adulta.

4. Racons de lectura

Disposar de diversos racons de lectura a casa ens permet de tenir llibres a la vista, a mà, sempre disponibles. Tot i que això ens pot semblar irrellevant, no ho és: sempre serà més fàcil que els nostres fills i filles s’interessen per aquell nou llibre infantil que hem portat a casa (i la resta) si el tenen a prop. Podem utilitzar caixes de fusta, cistells o prestatgeries baixes de fusta per a aquesta finalitat.

5. Inspiració per a altres històries.

Els llibres infantils ens conviden a inspirar-nos-hi per crear més històries. I tornem al principi: els mediadors de lectura som transmissors d’històries, però transmissors i receptors podem convertir-nos en creadors de noves històries incentivades per les que altres han narrat. Només necessitem deixar-nos dur i exprimir tot el que els llibres infantils ens ofereixen.

Algunes propostes de llibres


Fonts:

10 consejos para fomentar la lectura en los niños (Ser Padres): https://www.serpadres.es/3-6-anos/educacion-desarrollo/articulo/10-consejos-para-fomentar-la-lectura-de-los-mas-pequenos-en-casa-311464602221 [Consultado en octubre de 2020]

Ayudar a los niños a disfrutar de la lectura (KidsHealth): https://kidshealth.org/es/parents/readers-esp.html [Consultado en octubre de 2020]

Pero… ¿leen los bebés? (Anatarambana): https://anatarambana.blogspot.com/2016/11/primerainfanciaylectura.html?m=0 [Consultado en octubre de 2020]

Hacemos nuestro rincón de lectura (Club de peques lectores) http://www.clubpequeslectores.com/2015/04/hacemos-nuestro-rincon-de-lectura.html [Consultado en octubre de 2020]

Qué es un libro (Yo, mí, me, con libro) http://www.yomimeconlibro.com/2018/04/23/que-es-un-libro/ [Consultado en octubre de 2020]

La FGEE presenta el barómetro de hábitos de lectura (Asociación de editores de Madrid) https://www.editoresmadrid.org/la-fgee-presenta-el-barometro-de-habitos-de-lectura-y-compra-de-libros-en-espana-2019/ [Consultado en octubre de 2020]

Leer y mirar el libro álbum: ¿un género en construcción? (Fanuel Hanán Díaz) http://pdfhumanidades.com/sites/default/files/apuntes/43-Leer-y-mirar-el-libro-album-Un-genero-en-construccion-Fanuel-Hanan-Diaz.pdf [Consultado en octubre de 2020]