El dol infantil – Contes infantils sobre la mort

El dol infantil

El dol infantil – Contes infantils sobre la mort

Consells per acompanyar els infants en la pèrdua d’un ésser estimat

Quan perdem quelcom molt valuós sentim un còctel de sentiments; estupefacció, frustració, enuig i al final una gran tristesa. Quan aquesta onada gegant d’emocions ha passat, ens queda la nostàlgia i el record.

La Mort és un concepte tabú a la societat actual. La majoria d’adults ens sentim incòmodes pensant en la mort i l’apartem del nostre  dia a  dia fins a quasi oblidar-la. Pares, mares i educadors es senten perduts quan han de parlar sobre la mort als seus fills, filles i alumnes.

Malgrat això, la mort és una cosa natural i forma part de la vida, igual que el canvi. Les nenes i els nens senten curiositat per la mort i moltes vegades han d’enfrontar la pèrdua d’un ésser estimat (l’àvia, l’avi, la mascota de la família o un dels progenitors). Intentar sobreprotegir-los o amagar-los la veritat mai serà positiu per a ells, ja que els estem privant de desenvolupar habilitats i recursos d’afrontament i acceptació de la realitat. Dur a terme un treball de naturalització del concepte de la mort i treballar com l’entenen els infants és quelcom important que hem de realitzar independentment de si ha mort o no un membre de la família.

Consells per superar la mort

El dol és un procés d’adaptació normal que segueix a la pèrdua d’un ésser estimat. Cal tenir en compte que és una reacció completament normal que requereix un temps i que no hem d’intentar inhibir-la. En el cas dels infants, aquests han de gestionar emocions molt complexes i adaptar-se a una nova situació. Per aquest motiu, l’acompanyament i l’actitud dels adults que els envolten poden facilitar que aquest procés es desenvolupi de manera natural. Cada procés de dol és únic, personal i les seves manifestacions canviaran en funció de l’edat i del nivell de desenvolupament cognitiu de cada infant, tanmateix volem compartir uns consells generals que us poden ajudar en qualsevol situació de pèrdua:

  • La comunicació és indispensable: Donar als infants espais per expressar les seves emocions i els seus dubtes, alhora que som honestos amb ells sobre allò que ha succeït, és el millor camí per fer front a la pèrdua d’una persona estimada. De la mateixa manera, és millor no amagar les nostres pròpies emocions davant els petits, ja que per ells serà més natural veure’ns tristos que si ens mostrem forçosament alegres. És important compartir la tristesa plegats.
  • Mantenir la rutina diària: Un cop han finalitzat els rituals funeraris de comiat, és important tornar a la rutina de cada dia com més aviat millor. L’aquí i l’ara són un poderós aliat que ajuda als més petits a continuar amb la seva vida després de la pèrdua.
  • La mort és irreversible i universal: Entendre que una persona estimada ha marxat per sempre i no tornarà mai pot ser complicat en algunes etapes de creixement. A vegades, algunes explicacions tipus l’àvia se n’ha anat a un viatge molt llarg o s’ha quedat adormida, creen confusió en els infants que poden pensar que algun dia tornaran a veure a la persona que ha mort. Aquest tipus d’explicacions ambigües poden ser contraproduents i, fins i tot, generar associacions negatives amb l’acte de dormir o de viatjar.
  • Recordar a la persona que ha marxat amb naturalitat: Recordar en família als que ja no hi són i els moments que vam viure al seu costat és un dret de qualsevol persona. Parlar de la persona que ha mort no ha de ser motiu d’angoixa o incomoditat. Cultivar el seu record de manera positiva i natural ajuda als infants a entendre que els que han marxat segueixen a prop de nosaltres en els nostres records.
  • Demanar ajuda: Si esteu passant un procés de dol i no sabeu com afrontar-ho amb els vostres fills i filles demaneu ajuda a professionals i docents perquè us orientin.

Tria de llibres infantils per superar la mort i el dol

Seguir endavant després de la pèrdua

A vegades, a part d’haver de gestionar el propi dol, les nenes i els nens es senten inquiets quan veuen que un membre de la família no aconsegueix superar la mort d’un ésser estimat. Veure a l’àvia decaiguda, tan canviada i que mai vol sortir de casa, després de la mort de l’avi, pot generar molta preocupació als infants. Aquests tres preciosos àlbums ens parlen de seguir endavant, encara que aquella persona tan estimada ja no sigui amb nosaltres, i que cadascú necessita el seu temps per gestionar els comiats i les absències.

El comiat

El moment del comiat és un moment dolorós, però molt important per poder acceptar la marxa d’algú a qui estimem. En els casos en què la mort no sigui sobtada (per exemple, davant una malaltia molt avançada), es recomana parlar amb els infants sobre el que passarà i donar-los l’oportunitat d’acomiadar-se de la persona que morirà.

L’illa de l’avi ens narra el comiat, alegre i bell, d’en Leo i el seu avi i ens ensenya a recordar sempre els moments que hem compartit amb qui estimem.

El concepte de MORT i CANVI

Acceptar que el canvi forma part de la vida, contextualitzar la mort com una part del cicle vital de la natura i que aquesta mort es dona per una o més causes (vellesa, malaltia, depredadors, accidents…) són conceptes essencials que els infants van desenvolupant a mesura que creix la seva comprensió del món i de la realitat. Aquests dos llibres són ideals per generar diàleg al voltant dels dubtes i la curiositat que els nens i les nenes tenen envers aquest conceptes.

També et pot interessar…