Aprendre l’alfabet: recursos i propostes

Aprendre l'alfabet

Aprendre l’alfabet: recursos i propostes

Segons les últimes dades disponibles de l’Instituto Nacional de Estadística, corresponents a 2016, l’analfabetisme afecta 669.400 persones de més de 16 anys a Espanya. És a dir, que l’1,7% de la població no pot llegir ni escriure frases simples. I és que en molt poques ocasions pensem com d’important és per al nostre dia a dia la paraula escrita. És fonamental per a comunicar-nos, per a orientar-nos al carrer, en una estació de metro i fins i tot per fer la compra.

Vivim envoltats de paraules.

Aprendre l’alfabet

Aprendre l’alfabet és el primer pas que fan els nens i les nenes per adquirir aquesta habilitat tan imprescindible. L’alfabet, que situem en l’Egipte de 1850 a.C i que després perfeccionaren els fenicis alguns segles després. En el text següent expliquem com va aparèixer l’alfabet i per què va ser important per a la humanitat, com és l’aprenentatge de l’abecedari per als menuts i amb quins recursos comptem per fer-los gaudir d’aquest apassionant viatge que és la lectoescriptura. Ens acompanyeu?

Saber d’on venim per entendre el present

El món contemporani només es pot explicar si fem un recorregut cap arrere per saber d’on venim. Ara ens escrivim tot el temps. Enviem correus electrònics, whatsapegem amb la família i els amics, piulem al Twitter, emplenem les inscripcions de l’escola dels nostres fills i files, signem a la pantalla d’aquell artefacte que porta el missatger quan ens entrega un paquet…

Sabem que l’alfabet és la porta d’entrada a l’accés d’aquesta habilitat tan imprescindible per a les vides dels nens i les nenes que és llegir i escriure. El que potser desconeixem és el seu origen. Irene Vallejo escriu en L’infinit dins d’un jonc (Columna) que la invenció de l’alfabet “va tombar murs i obrir portes perquè moltes persones, i no sols un conclave d’iniciats, poguéssim accedir al pensament escrit”. Foren els egipcis els que cap al 1850 a.C van seleccionar els signes amb què podien representar totes les paraules de la llengua oral.

El problema era que es necessitava una bona memòria per retenir tants signes. Només les ments privilegiades podien escriure. Segles després aquell intent d’alfabet va ser perfeccionat pels fenicis: aconseguiren reduir en 1250 a.C aquell sistema de representació de sons a 22 signes. Adeu al poder de l’escrivà! Ara els comerciants podien fer ús de l’escriptura sense dependre de la saviesa de tercers.

Gràcies al fenicis, i a l’onada expansiva que es va produir des d’aquell primer alfabet, avui els nostres fills escriuen amb timidesa les primeres paraules: els seu nom, els d’amics i familiars… Poden anomenar el món que els envolta i desxifrar el que el món els ha de dir.

La invenció de l’alfabet va tombar murs

Irene Vallejo

Estratègies per ensenyar l’alfabet als infants

L’alfabet català està format per 26 lletres, que es divideixen en cinc vocals i 21 consonants. Cada una de les lletres té un so propi. L’aprenentatge de l’abecedari per als nens i nenes pot (i ha de) ser una experiència divertida, amena, excitant. Quin destí millor que aprendre a llegir i escriure? A les escoles, els primers acostaments a les lletres sol donar-se a partir dels tres anys, un moment en el qual la majoria dels infants han conquerit una part interessant del llenguatge oral. S’utilitzen cançons i jocs que ajuden a la identificació de lletres amb dibuixos o persones. Volem proposar-vos algunes estratègies per acompanyar els nens en el procés d’aprenentatge de l’abecedari:

1. Jugar amb lletres de fusta o magnètiques.

Avui en dia és fàcil trobar al mercat lletres per a xiquets elaborades amb materials diversos amb les quals aprendre l’alfabet de forma divertida i que els ajudaran, a poc a poc, a poder formar paraules i construir frases senzilles. Aquest tipus de lletres són molt manipulables i permeten una evolució gradual.

2. Llegir amb els nostres fills i filles.

Ja hem parlat en alguna ocasió com d’important és llegir amb els xiquets pels innombrables beneficis de la lectura per a tots. També els molt interessant que comencin a identificar les lletres mitjançant l’observació.

3. Desxifrar les lletres dels nostres noms.

Un recurs que se sol usar molt per aprendre les lletres és destacar la primera lletra del nom del nen o la nena. Després, s’hi sumen les inicials dels noms d’amics i familiars. És una experiència molt engrescadora començar a identificar els seus propis noms escrits. Podem escriure’ls en un paper o pintar-los i decorar-los junts.

4. Decorar amb abecedaris.

Una idea molt divertida pot ser dissenyar i pintar junts les lletres de l’alfabet i distribuir-les per casa en l’ordre de l’abecedari perquè estigui sempre present. Des d’Una pizca de educación ens proposen un abecedari imprimible que també podem utilitzar.

Això era un alfabet, d’Oliver Jeffers

No podíem parlar d’abecedaris i no anomenar el llibre d’Oliver Jeffers: Això era un alfabet. Un llibre de gran format que és una obra d’art de la qual gaudirà tota la família i que pensem que és una proposat meravellosa per aprendre l’alfabet. L’autor ens ofereix en 112 pàgines una història diferent (molt breu) per a cada lletra. Microcontes enginyosos, curiosos i originals que es van entrellaçant els uns amb els altres per crear un univers on tot és possible. Amb humor i unes bellíssimes il·lustracions, com tot el que ens regala un dels nostres autors contemporanis favorits.

Propostes d’activitats

Volem proposar-vos algunes activitats que podeu fer després de llegir el llibre per gaudir al màxim aquest viatge a la imaginació:

  • Tria dos lletres de l’alfabet i imagina un nou conte en què apareguin els protagonistes de les dues històries corresponents (ALERTA, alguns dels personatges els podreu trobar en més d’un conte!).
  • Llegeix les històries que corresponen a les lletres del teu nom en ordre i després cada membre de la família haurà de contar un conte diferent inspirat en la primera lletra del seu nom. (També podeu dibuixar els personatges dels contes!).
  • Tria el teu conte preferit de l’àlbum i imagina com continua la història. Què va passar després?
  • Investiga quina paraula formarien les lletres que corresponen a les històries preferides de tots els membres de la família.
  • Continua llegint i descobrint noves històries! Llegir és la millor forma de potenciar la imaginació, de grans i de menuts!