Gallinari: l’enciclopèdia definitiva

Gallinari

Gallinari: l’enciclopèdia definitiva

Diuen que el gos és el millor amic de l’ésser humà. I, tot i ser cert, ja que fa molts segles que ens acompanyen (més d’onze!), hi ha un animal que porta amb nosaltres un temps igual de considerable.

I no, no es tracta del gat. No es tracta dels peixos, els conills, les tortugues, etc. Es tracta de les gallines.

Les gallines? Si, les gallines!

Un bon dia, en una zona d’Àsia, fa més de cinc mil·lennis, els humans vam decidir acollir al gallus gallus a les nostres cases, assegurar-nos que estiguessin al recer, alimentar-los, cuidar-los. Fins al punt que, avui dia, podem dir que les gallines són unes de les aus més nombroses del planeta. 

La importància dela gallina en la nostra història, i el nostre ADN!

La importància del gallus gallus en la història de l’ésser humà es veu reflectida en pitjades històriques: arquitectura, signes religiosos, medicina i, òbviament, en l’alimentació i l’economia.

I és que aquestes aus de corral han suposat un element clau per a la supervivència de l’ésser humà. Actualment, un estudi detallat de les gallines donaria com a resultat una millora dels coneixements, cultures, mitologies, frases fetes, modismes i costums humanes.

El gall en la Roma clàssica era un símbol de Mart o el déu de la guerra. Representava, amb els seus forts esperons el valor, la competitivitat. Des de l’Antiga Roma fins avui, aquesta figura es veu en decoracions que coronen els edificis.


L’ou, per la seva part, es relaciona amb l’origen, el naixement. Des d’un punt de vista més pagà, era el signe de la fertilitat: tot neix de l’ou. També representava el cosmos o l’univers. D’aquí que avui dia mengem mones de pasqua en formes ovalades.

Però aquesta connexió amb el gallus gallus no és solament històrica i mitològica, sinó que també es troba des de dins, des de la ciència i la biologia: Sabíeu que compartim un 60% de l’ADN amb les gallines?

¿Vols saber l’origen d’aquestes aus?

¿Vols saber les seves característiques, aprendre sobre les seves curiositats? Tenim el llibre perfecte per a tu: Gallinari, d’Andana Editorial.

Escrit per la Barbara Sandri i el Francesco Giubblini i il·lustrat per la Camila Pintonato, el seu original en italià, Il Gallinario ha estat tot un èxit: ha estat finalista del Premi Andersen 2021 al millor llibre divulgatiu, ha guanyat el Permi Panizon i ja va per la seva cinquena edició.

Gallinari és l’enciclopèdia definitiva per resoldre tots els dubtes al voltant d’aquestes curioses i oblidades aus.

Famosos amb gallines com a mascotes

És cert que avui la vida ha canviat molt, que podem anar a comprar al supermercat, podem anar a restaurants i, fins i tot, podem demanar que ens portin el menjar a casa. Però també és cert que, amb un parell de gallines la qualitat del menjar millora moltíssim (els ous ja de per si tenen moltes qualitats, però encara més si són casolans!). De fet, molts famosos tenen corrals en les seves cases —com, per exemple, actrius com la Hilary Duff o la Nicole Kidman, tal com ens ho expliquen en aquest article de El País—.

Per això és justament pel què aposten els autors d’aquest àlbum il·lustrat: volen remarcar i reafirmar la importància d’aquestes aus domèstiques, dels seus recursos i de lo senzill i econòmic que és tenir-les a casa. I, és que, encara que sembli un luxe, en realitat, no ho és: és més assequible del que sembla. I, avui dia, és una pràctica que cada vegada es fa més. Si us interessa saber més sobre aquesta pràctica o on aconseguir recursos, us recomanem el blog dels autors, on us expliquen detalladament com cuidar les gallines, com mutar un corral i més curiositats que complementen la lectura del llibre.

La gallines saben comptar

A més, El Gallinari t’ensenya que no tot el que diuen sobre les gallines és cert.

Aquest llibre divulgatiu vol donar petites dosis d’informació per tal de conèixer aquests animals, perquè se sàpiga com d’importants són per a tots nosaltres.

¿Cervell de mosquit? No!

Les gallines saben comptar fins a cinc! Les gallines aprecien la música, són impermeables i fan ioga.

Què va venir primer: l’ou o la gallina?

Si vols saber la resposta, però, a més, vols distingir un gall d’una gallina, entendre com funciona el seu plomatge, com posen els ous, etc. Fulleja aquesta enciclopèdia i ho sabràs!

El Gallinari t’ensenya a estimar aquestes aus, a entendre-les, a entendre la seva història i entendre la nostra. T’ensenya a desmitificar-les, a comprendre i apreciar la importància que han tingut, tenen i tindran per a la història humana.

Que en vols saber més?