Tenir un amic imaginari és un tema clàssic en la infància de molts nens i nenes. L’existència d’aquests misteriosos “amics” que apareixen (i desapareixen) un bon dia a la “realitat” dels més petits és sens dubte un dels grans misteris que ens queden per resoldre. Com apareixen? Per què? Quan se’n van? Per què els oblidem tan fàcilment? Tots aquests dubtes que volen per l’aire tenen ara la seva resposta.
Per resoldre aquests “misteris” tan importants cal comptar amb grans especialistes. I per aquest motiu ha sigut necessari reunir dos dels grans noms de la literatura infantil. L’escriptor Eoin Colfer i l’il·lustrador Oliver Jeffers han treballat plegats per donar resposta a aquests dubtes, i han creat el llibre Fred, l’amic imaginari, un àlbum il·lustrat magnífic que aborda el tema de l’amistat, des d’un punt de vista especial.
El protagonista d’aquest llibre és Fred, un amic imaginari. Un bon dia amb una mica d’electricitat, o de sort, o fins i tot de màgia, pot aparèixer en la nostra vida un amic imaginari com Fred. I així li passa a Sam, el nen “real” d’aquesta història. Entre ells es forjarà una amistat molt singular, ja que comparteixen aficions, gustos i projectes tan importants com dibuixar els seus propis còmics.
Tot sembla perfecte. Però, tal com ja sap Fred, sempre hi ha un problema per a l’amic imaginari: Que aparegui un nou amic real que provoqui la seva desaparició. Ell ho sap, i quan mirem aquesta situació des de l’original perspectiva que ens ofereixen els ulls de Fred podem entendre’l molt millor, i així també entendrem els mecanismes de l’amistat.
La nova amiga real que apareix a la vida de Sam, es diu Sammi. I encaixa a la perfecció amb Sam, als dos els agrada el mateix. És llavors quan Fred intueix la tragèdia: Arriba el moment en què l’amic imaginari s’esvaeix. Però just en aquest moment, la història ens presenta un gir inesperat que ens portarà a tenir una nova visió sobre el concepte de l’amistat.
El treball en col·laboració d’aquests dos grans creadors irlandesos resulta espectacular. El text de Colfer ens convida a veure la realitat des d’un nou punt de vista, des dels ulls de l’amic imaginari. La història destil·la la il·lusió de la infància, l’emoció que suposa compartir nous descobriments, i moltes escenes que porten el lector a valorar la importància de l’amistat, especialment d’aquelles amistats de la nostra infància que estan plenes de confiança i d’innocència. Però també hi ha espai per aprendre que pot arribar la tristesa, la malenconia o l’enuig quan arriben els canvis i les decepcions. A la vida no sempre és tot perfecte, i cal estar preparat per avançar i trobar el nostre lloc.
Les il·lustracions de Jeffers han sabut fusionar-se a la perfecció amb el text, i com era d’esperar, aporten el seu univers particular a aquesta història (us convide a trobar a un dels personatges de Això era un alfabet, que apareix subtilment en una de les escenes del llibre). El disseny dels personatges és extraordinari, amb traços simples i línies en negre que aconsegueixen transmetre sensacions. Així mateix, podem trobar en els detalls el singular humor i ironia que caracteritza l’estil Jeffers. Mereix especial menció l’original forma de plasmar a Fred. Si Colfer ha aconseguit crear una història singular portant el punt de vista del narrador als ulls de l’amic imaginari, Jeffers no s’ha quedat enrere. L’il·lustrador ha creat a Fred a força de petits punts (com píxels) que es concentren o s’expandeixen en funció de la seva presència en la vida real. Un recurs genial i original que només podia crear una ment tan privilegiada com la d’Oliver Jeffers.
El tema dels amics imaginaris el podem trobar en alguns llibres infantils, però amb l’àlbum Fred, l’amic imaginari ens arriba una proposta plena d’originalitat i creativitat, que ens proposa una nova perspectiva de les amistats, tant per als petits lectors, com per als adults.