Darrerament sembla haver-hi més consciència sobre la importància d’adquirir uns hàbits saludables. La pràctica regular d’exercici físic, mantenir un son saludable i evitar hàbits tòxics són, juntament amb una alimentació adequada, els quatre pilars de la nostra salut. Pilars que comencen a construir-se ja des de la infantesa, una etapa que és clau per a la salut futura, no només pel caràcter preventiu, sinó també per l’adquisició en aquest moment evolutiu dels costums i hàbits del demà.
El que mengem
Ens detenim en l’alimentació. Si pensem en els hàbits dels nens i adolescents respecte al menjar, serà fàcil concloure que el nostre paper com a pares demana una profunda reflexió sobre què fem els adults de referència. I aquesta qüestió té molla perquè, encara que ens costi reconèixer-ho, som nosaltres qui sovint mengem pitjor del que pensàvem i els que pitjors hàbits tenim. També som nosaltres, els adults, els que exigim als nostres fills que la seva alimentació sigui més saludable que la nostra.
L’exemple és important. Ho és en l’educació dels fills, en general, i en la construcció del comportament alimentari, en particular, perquè és en el context familiar on s’hi construeix. És el que s’anomena aprenentatge vicari o aprenentatge per imitació, que no és cap altra cosa que l’adquisició d’una determinada conducta per mitjà de l’observació. Una revisió sistemàtica de més de 6000 estudis duta a terme en 2017 per investigadors de la Universitat Tecnològica de Nanyang, The influence of parental practices on child promotive and preventive food consumption behaviors, concloïa, entre altres aspectes, que les conductes dels pares guarden una estreta relació amb la conducta de consum d’aliments dels fills; tant d’aliments saludables com de productes insans.
La disponibilitat d’aliments a la llar és una altra de les qüestions que són clau en l’alimentació, i que el mencionat equip investigador també assenyala en l’anàlisi. Ho contava el dietista-nutricionista Julio Basulto en un article publicat en maig de 2018 en la secció Materia d’El País: “No lo compres, que te lo comes”. En el text explicava que “la millor forma de combatre el nostre impuls d’ingerir aliments malsans és no tenir-ne a mà”. El mateix ocorre, és clar, si ho traslladem a l’alimentació dels nostres fills: ja que és responsabilitat nostra triar els aliments que hi ha en casa, és millor no tenir al rebost o a la nevera el que no volem que mengin.
Idees per a millorar els hàbits alimentaris
Sovint, no és que no vulguem millorar la nostra alimentació –i, de rebot, la de la resta de la família–, sinó que, en realitat, no tenim ni idea per on començar. Per a donar una mica de llum, o almenys servir d’inspiració, recopilem algunes idees per a millorar hàbits alimentaris.
PLANIFICA. Sí, és cert, vivim en un món ràpid en el que és complicat planificar més enllà de la supervivència. D’on hem de traure el temps per a fer-ho? De vegades n’hi ha prou de situar l’alimentació saludable com a prioritat, i traure una estona a la setmana per a organitzar un menú senzill. El cap de setmana pot ser un bon moment per a posar-s’hi, i també per a cuinar la base dels plats de tota la setmana. Hi ha molts exemples del que s’anomena batch cooking, i que no és cap altra cosa que cuinar en sèrie per a no acabar pecant i tirant mà dels ultraprocessats. Mónica Escudero, periodista freelance especialitzada en gastronomia, explicava aquesta tècnica en un article en El comidista. Interessant també aquest altre article de la nutricionista Raquel Bernárcer, autora del blog Alimentarte y del recent llibre Aprende a desayunar, sobre seguretat alimentària, per a fer-ho de manera adequada.
APRÈN A FER LA COMPRA. La millora de l’alimentació comença al carro de la compra. Optar principalment per productes frescos, de temporada, i evitar els ultraprocessats, és bàsic per a arribar a la línia de caixes amb un carro saludable. Tornem al “no compres el que no vulguis menjar”.
NO ALS ULTRAPROCESSATS. L’àmplia disponibilitat dels productes ultraprocessats fa que sigui molt difícil escapar-ne. També hi ha col·laborat la seva normalització, tasca que ha fet molt bé la indústria alimentària. Alguns exemples d’ultraprocessats serien les begudes ensucrades, la brioxeria, les galetes, la carn processada, els precuinats, els cereals i les salses. Quants d’aquests productes tens a casa?
NO OFERIR, NO PROHIBIR. No es tracta de prohibir el consum de determinats aliments, encara que siguin insans, sinó que aquests aliments no estiguin disponibles a casa. Si omplim les neveres i el rebost amb fruita, llegums, ous, arròs i bons processats (oli d’oliva verge, pa integral, pasta integral), estarem optant per “menjar real”. És interessant seguir a Carlos Ríos, nutricionista i fundador del moviment Real fooding, per a inspirar-nos i aprendre a menjar millor.
MENJAR SALUDABLE PTAMBÉ FORA DE CASA. En darrer lloc, però igual d’important, s’ha de fer una menció especial a l’oci: es pot menjar de forma més saludable sense renunciar al plaer de menjar. De vegades n’hi ha prou d’anticipar-nos i cercar un local que ofereixi menjar de qualitat, o optar per plats més saludables si no coneixem el lloc, per a menjar millor també fora de casa. I, per suposat, s’ha de fugir dels menús infantils i optar per plats per a compartir per a evitar els clàssics menús basats en croquetes, pollastre empanat i pasta amb tomaca. Hi ha vida més enllà del menú infantil.
Un àlbum il·lustrat ideal: El burret verd
L’exemple dels pares i la disponibilitat d’aliments saludables a casa són grans ferramentes a l’hora de practicar una alimentació saludable des de la infantesa. Però podem buscar un tercer aliat: els àlbums il·lustrats, un recurs del qual podem aprofitar tot el seu potencial per a traslladar un tema tan transcendental com l’alimentació
Sobre la importància d’una dieta variada i saludable ens parla El burret verd, un àlbum preciós creat per Anuska Allepuz. La història, divertida i amb colors atractius per als primers lectors, gira al voltant d’un burret a qui li encanta menjar herba. Encara que només menja herba. Res més. Herba per a desdejunar, dinar, berenar i sopar… Podrà sa mare convèncer-lo perquè tasti alguna cosa nova?