Image

Un estiu de bones lectures

Ara que és temps de vacances és el moment d’aprofitar aquest temps compartit entre pares i fills i buscar moments per fer bones lectures en companyia.

En aquesta època de l’any les rutines i els horaris canvien per complet. Els menuts tenen moooolt més temps lliure, fins i tot alguns arriben a avorrir-se, i diuen que l’avorriment estimula la creativitat. És moment de descansar, de jugar i divertir-se, de fer nous amics, de viatjar, d’activar-se físicament i de submergir-se en un llibre. Molts infants acaben embadalits davant del televisor, la tauleta o la consola, però com déiem en una de les nostres darreres entrades al blog «la lectura és sempre la millor alternativa a les pantalles».

Si a l’estiu tant els menuts com els grans tenim més temps, aprofitem-lo! Aquest és justament l’ingredient bàsic que es necessita per a gaudir d’una bona lectura. I millor si és al costat del pare i la mare, els avis, les àvies, les ties, els oncles…

Per això, des del blog d’Andana volem donar-vos alguns consells per a triar un bon llibre i idees per a trobar el millor lloc i moment on llegir-lo. Consells que serviran per als grans i per als menuts.

Què llegir?

Triar una lectura sempre és una tasca difícil. Ens pot ajudar i guiar:

1. Escoltar les recomanacions

De segur que durant l’any ens arriben recomanacions d’amics i coneguts que ens parlen de llibres interessants. Per a no oblidar-se d’aquests títols, el millor és tenir una llista per a anar apuntant-los. Així, quan arriba l’estiu només ens queda triar.

2. Lectures de pares a fills

En estiu també podem recuperar algun clàssic o alguna lectura del passat a través dels pares. No hi ha res més emocionant que un pare recupere un llibre de la prestatgeria de casa i li diga al fill: «Aquest era el meu conte preferit quan era menut» o «Crec que ha arribat el moment que lliges aquest llibre». Una forma entranyable de compartir junts una lectura i també records de la infantesa.

3. Llegir alguna de les propostes del mestre/professor

Qui millor coneix els gustos i el nivell de lectura de cada xiquet és el seu mestre i probablement per a aquest estiu també deu haver recomanat, amb els deures, llegir algun llibre.

4. Comprar un llibre en una llibreria especialitzada en infantil i juvenil

Hauríem de comprar més llibres durant tot l’any, en estiu és un bon moment. Cada vegada hi ha més llibreries especialitzades en literatura infantil i juvenil. Els llibreters són gent experta que estan encantats de recomanar un llibre segons els gustos de cadascú.

5. Visitar la biblioteca del barri/poble

La biblioteca és el millor oasi que podem trobar a l’estiu. Hi ha llibres i més llibres que ens transportaran a altres llocs sense la necessitat de moure’ns de la cadira. El llibre és la millor finestra al món que podem trobar.

6.  Preparar les vacances

A l’estiu ens movem en família. Viatgem al poble dels avis, ens n’anem a la platja o a la muntanya, volem en un avió a l’estranger, etc. Per a preparar el viatge i conèixer millor on anem, podem agafar guies, històries que passen als llocs on anirem i, per als més menuts de casa, també podem buscar contes i àlbums il·lustrats. 

On, quan i com llegir?

A l’estiu fa tanta calor que trobar el millor lloc per a llegir un bon llibre pot ser tota una aventura. Nosaltres et proposem:

A la platja

Quan anem a la platja no ens podem oblidar d’agafar un llibre. Tot el món sap que el llibre es converteix en el millor para-sol per a qui va a la platja a l’estiu. Ens protegeix un poc del sol, i entre capítol i capítol ens podem capbussar a l’aigua.

Davall d’un arbre

Que agradable és llegir sota l’ombra d’un arbre al ple de l’estiu! És un lloc fresquet en el qual de segur ens trobarem ben còmodes. Fins i tot és millor que anar a qualsevol lloc amb aire condicionat, on probablement agafarem un refredat.

En remull

Si som dels que no suporten la calor. pot ser una bona idea posar els peus en remull mentre llegim. Ja siga a la piscina, al riu o en un gibrell en casa. Això sí, vigila que no es mulle el llibre i més encara si el tens en préstec!

 A l’hora de la migdiada

A l’estiu, als adults ens encanten les migdiades, però els xiquets no tenen aquest costum i no li veuen el trellat. Eixir al carrer amb aquest sol no és recomanable, però sí que és un bon moment per a triar una lectura que ens distraga.

De viatge

Si hem d’agafar un tren, el cotxe, un bus o un avió, el nostre millor company de viatge sempre serà un llibre. Amb els llibres, el viatge sempre es fa curt i ens ajuda a passar millor les llargues esperes i cues.

Al llit abans d’anar-se’n a dormir

Per a les famílies, l’hora del conte per excel·lència és a la nit, a no ser que la criatura s’adorma abans d’arribar al llit. I ara, aquestes nits tan caloroses, la lectura en família pot ser una bona solució.

Recomanacions finals

I abans d’acabar amb els consells d’Un estiu de bones lectures volem recordar-vos alguns dels nostres títols que ens fan pensar en aquesta època de l’any tan especial per als menuts.

Comencem amb dos novetats recents al nostre catàleg editorial en què l’escenari és el mar, un espai molt concorregut per les famílies a l’estiu.

El mar ho va veure

El mar ho va veure de Tom Percival, un conte il·lustrat a partir d’elements de la col·lecció de quadres del Riksmuseum d’Amsterdam. Aquesta lectura ens parla d’una xiqueta que perd el seu os de peluix preferit un dia de platja. El mar que ho ha vist i sap que la nena es posarà molt trista s’encarregarà de tornar-li’l. 

Peixos pertot arreu, de Britta Teckentrup, és un meravellós àlbum il·lustrat amb què podrem aprendre qui viu sota l’aigua dels rius, mars i oceans del nostre planeta. El món dels peixos és fascinant i està ple de sorpreses.

Les històries de Noé de Benji Davies ja són un clàssic de la literatura infantil. En el seu darrer títol de la col·lecció L’ocell de l’àvia el jove protagonista passarà l’estiu amb l’àvia. Una tendra història amb un toc d’aventures. Un altre títol del mateix autor-il·lustrador, L’illa de l’avi, també ens recorda la importància de la relació entre avis i nets, encara que estiguen lluny físicament.

En Grans amics Linda Sarah i Benji Davies ens faran tornar a les vesprades d’estiu amb els amics. Aquesta meravellosa etapa de la infantesa en què jugar a l’aire lliure amb caixes grans de cartó és la manera més divertida de passar el temps amb els nostres millors amics.

Les històries del pingüí blau de Rob Biddulph són dos bones propostes per a llegir a l’estiu. Per una banda, en Quin vent!el nostre pingüí preferit ens farà reflexionar sobre com ens sentim quan viatgem a un lloc estrany, fora de la nostra zona de confort i lluny de la nostra casa. I per l’altra, en Enfonsat! viurem una autèntica aventura de pirates, amb un vaixell enfonsat, una illa misteriosa per explorar i un inesperat tresor per descobrir.

No com tots, també de Rob Biddulph, és un altre títol interessant que ens convida a fer la maleta i viatjar per trobar-nos a nosaltres mateixa. Aquest és el motiu pel qual la gosseta que protagonitza la història, cansada de sentir-se diferent a la gran ciutat, decideix viatjar per a trobar el seu lloc al món. Un viatge iniciàtic per aprendre que en la diferència es troba la bellesa.

Per als més grans

Per als més grans recomanem L’illa dels records de Marta Julià Satorra i Gemma Capdevila.

Eulàlia viu en un far amb son pare, pescador, i l’àvia, que li explica llegendes, com ara que el vent bufa entre les cases i s’emporta per sempre els records oblidats. Un dia, l’àvia també comença a perdre la memòria i amb Eulàlia viatjaran a l’illa dels records. A més, ha guanyat el Premi de Literatura Infantil Ciutat de Dénia del 2018.

També hi ha una interessant novetat a Andana, una nova novel·la gràfica: Dues monedes de Núria Tamarit Castro. Una preciosa història sobre la importància de conéixer altres cultures i de viatjar per veure món. La Mar, una adolescent europea, viatja al Senegal amb sa mare, que treballa en un projecte solidari de la construcció d’una biblioteca i emissora de ràdio d’un poble d’agricultors i pescadors. Allà coneixerà una cultura diferent a la seua, paisatges meravellosos i una realitat social i política que de ben segur no imaginava.

Les històries de detectius de Miguel Ángel Giner Bou i Susanna Martín també agradaran als que ja són més grans. Les aventures d’Anna Dédalus en El misteri de la mansió cremada i en la segona part, La paradoxa de Fermi, tenen els ingredients per a enganxar als joves lectors, narrativa intrèpida i il·lustració en forma de còmic.

I pels que ja són més grans, us proposem Clàudia i l’esperit de la muntanya de Maria Josep Picó i Xavi Sepúlveda on la protagonista passarà uns dies a casa els avis, al bell mig de la muntanya, lluny de les comoditats de la ciutat. El que aparentment sembla que serà un autèntic avorriment es converteix en una de les millors vacances de la seua vida. Una molt bona lectura per a treballar els valors del medi ambient.

En aquest sentit, també trobem Unes vacances de profit de Teresa Broseta i Carlos Corredera, en què la noia protagonista explica les aventures que viu amb els seus amics durant la setmana de vacances que passa al mas de Rosell, la casa immensa dels seus iaios. Uns dies plens d’aventures i d’hàbits saludables.

Bones vacances!

Related Post

dummy-img

Against All Odds: Inspir ing Athlete Spotlights – Stories of Triumph

Ricard PerisDec 8, 2024

Introduction: In the fast-paced world of cryptocurrency, volatility is a constant companion. Bitcoin,…

dummy-img

The Latest Workout Trends and How to Incorporate Them

Ricard PerisDec 8, 2024

Introduction: In the fast-paced world of cryptocurrency, volatility is a constant companion. Bitcoin,…

Leave a reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Un estiu de bones lectures - El Blog – Andana Editorial