Image

Per nadal, menys és més. Per un consum responsable

A hores d’ara, estem immersos en el Nadal i el seu esperit consumista. Sembla que, una vegada passat Tots Sants, La Castanyada i/o Halloween, toca centrar-se en les pròximes festes. De fet, l’inici de les compres d’aquesta època de l’any el marca l’encesa dels llums de Nadal, és en aquest moment quan es desencadena la bogeria de les compres. Primer ve el Black Friday i a continuació el Cyber Monday, fins que arribem al cim amb els dies de festa de La Constitució i La Puríssima; i, per acabar-ho d’adobar, tots els diumenges festius que les botigues obrin.

La pregunta és: és necessari comprar tant per Nadal? Tots caiem en el consumisme que transmet la publicitat, les xarxes socials i el nostre entorn, com més entrades de “compra, regala, sorprén” rebem, més en gastem. És un efecte que passa tant en adults com en xiquets. La resposta és ben clara, no és necessari comprar en excés per a viure la màgia del Nadal, podem comprar menys i guanyar en qualitat i, sobretot, tindre present que l’esperit nadalenc el trobem en el temps compartit amb les persones volgudes, quelcom que per sort no es pot comprar però si regalar.

La regla dels 4 regals

Per Nadal tots acabem recoberts de regals, i en els menuts de casa correm el risc de crear-los “la síndrome del xiquet hiperregalat”. Quan no hi ha límit, els menuts reben molts regals al mateix temps, sovint massa en aquesta època de l’any, els estem sobreestimant i saturant, perquè quan no acaben d’obrir-ne un, ja en tenen d’un altre per a obrir. És una autèntica bogeria! Això provoca l’efecte contrari que es desitja.

Els infants acaben perden la il·lusió i es cansen d’obrir regals. Només desitgen més i més, i mai satisfan aquest desig. I en tindre tant, no ho aprecien, ni tan sols tenen temps de mirar un per un i gaudir-lo amb calma. Finalment, acaben patint un inconformisme continu i el seu nivell de tolerància a la frustració és cada vegada més baix.

Tots els experts coincideixen que els nens necessiten regals de qualitat i no en quantitat. Per això, cada vegada més es recomana la regla dels 4 regals per Nadal.

1. Una cosa útil i necessari per al dia a dia


Com per exemple una peça de vestir, un conjunt de llençols, una tovallola de platja, una motxilla, una tassa, un casc per a la bicicleta, etc. Quan apareix la necessitat és convenient recordar-los que és una bona idea per a regalar, i no caure en el fet de comprar per comprar en qualsevol moment de l’any, de vegades són coses que poden esperar per a una ocasió especial.

2. Un joc, si és possible, per a gaudir i compartir temps en la família


Pot ser un joc de taula, un joc de construcció o un joc per equips, tant se val, el que importa és buscar propostes que estimulen la seua imaginació i creativitat i que al mateix temps els ajuden a socialitzar-se i a comunicar-se amb els altres. Si és possible, cooperatiu i que no siga competitiu.

3. Un llibre o un producte cultural

Regalar un conte perquè desperten el seu gust per la lectura des de ben menuts és el millor regal que els podem fer. Tots sabem que els llibres són una finestra al món, a noves històries, a personatges i llocs i que a més, són el millor aliment per a cultivar el seu sentit crític. El mateix passa si els regalem una entrada de cinema, d’una exposició, d’un espectacle o d’un concert.

5. Alguna cosa que realment els faça il·lusió i els sorprenga


Tots hem sigut xiquets i hem desitjat amb il·lusió algun regal concret per a Nadal, aquell joguet que apareix el primer en la carta al Pare Noel o els Reis Mags, i que els xiquets es passen setmanes i setmanes demanant-ne. És justament aquest el regal que no hi pot faltar.

Regalar molt més que coses materials

Quan fem un regal per Nadal o en altres èpoques de l’any també tenim l’oportunitat de regalar una cosa molt més important com:

Proximitat

Intentem comprar, sempre que siga possible, productes fets ací, en botigues del nostre barri, objectes artesans que són únics. D’aquesta manera ajudem a potenciar el comerç de proximitat.

Sostenibilitat

Abans de comprar mirem amb quins materials s’ha fabricat l’objecte i evitem, sempre que es puga, el plàstic i altres elements nocius per a la salut i el medi ambient. Intentem ser sostenibles, fins i tot, amb el paper per a embolicar el regal, perquè tard o d’hora, tot es puga reciclar.

Valors

Si regalem joguets, hem de tindre present els valors que transmeten. És convenient excloure els que hi poden ser bèl·lics o reproduir estereotips de gènere.

Temps

El temps és el més valuós que tenim, així que hem d’aprofitar-lo sobretot amb la nostra família. Els fills creixen de pressa, massa de pressa, així que el millor que els podem oferir és temps de joc compartit. Aquesta és la principal fórmula que existeix per a reforçar vincles afectius i educatius entre pares i fills.

Llibres recomanats…

Per a nosaltres un dels millors regals sempre serà un llibre, i més encara si el podem llegir en família. Aquest Nadal podeu triar entre les nostres novetats, tenim propostes per a totes les edats.

Per als més menuts de casa en Andana Editorial tenim una nova proposta de l’autor supervendes Benji Davies: Cullereta.

Cullereta, de Benji davies

La bella història de com el capgròs més petit de tot l’estany creix dia rere dia al costat dels seus germans. Tots comencen a desaparèixer i ell es pregunta si hauran sigut devorats pel gran peix que viu amb ells, El GRAN Blob. A poc a poc anirà perdent la por i un bon dia farà el salt més gran de la seua vida. Un àlbum il·lustrat per a descobrir el procés de la vida i fomentar l’autonomia i la capacitat de decisió dels més menuts.

Abracadabra, el teu cos descobriràs

Per als també tenim una novetat en forma de pop-up per a descobrir cada racó del cos humà. Abracadabra que el teu cos descobriràs de William Petty i Jennie Maizels, que ens convida a endinsar-nos en el cos humà d’una forma molt divertida i enginyosa. Mitjançant desplegables, solapes i pestanyes podrem aprendre com funcionen els nostres òrgans.

I ja que parlem de sostenibilitat, per als nens a partir de 5 anys una molt bona opció és Aturem la invasió. No ens deixem dominar pel plàstic, de Raül Hurtado, José Ibáñez i Claudia Mosquera.

Un llibre informatiu on podran conèixer d’on ve el plàstic i sobretot les conseqüències de l’ús abusiu en el planeta. En cada doble pàgina el lector podrà ajudar els seus protagonistes Greta, Aldo i Isa a intentar aturar aquesta invasió. Segur que tant majors com menuts descobrireu coses que desconeixíeu sobre el monstre del plàstic.

Per als qui ja són una mica més majors i fans dels superherois, l’aventurer Alastair Humphreys ens descobreix a Grans aventurers. Coneix els exploradors més grans del món. A partir de divertides il·lustracions, notes informatives, mapes de rutes i historietes coneixerem les autèntiques aventures que van viure exploradors reals com Amelia Earhart, Rick Hansen, Jacques Piccard, Ibn Batuta o Audrey Sutherland.

Autèntics herois que amb obstinació van aconseguir les seues gestes. I que seran d’inspiració perquè al final del llibre els nens puguen imaginar la seua pròpia aventura. Guanyador del Premi internacional Ordannce Survey al millor llibre de viatges per a xiquets en 2019, i nominat per als Premis Teach Primary al millor llibre de no ficció de 2019 per a escoles.

Els joves lectors i amants del còmic tenen una nova entrega de les investigacions de la jove detectiva Anna Dedalus amb La paradoxa de Fermi de Miguel Àngel Giner Bou i Susanna Martín. Després de la primera aventura (El misteri de la mansió cremada) d’aquesta col·lecció que fusiona novel·la i còmic…

ara arriba aquest nou llibre on els nostres amics s’enfronten a una nova prova encara més difícil i misteriosa amb éssers vinguts del més enllà de l’univers. Un avió s’ha estavellat als Andes argentins i tota la tripulació ha desaparegut sense deixar rastre. Éssers estranys de més de dos metres d’alçària, i amb una estranya llum al cap, han sigut albirats per la zona. Un misteri que només pot resoldre Anna Dedalus, però aquesta també ha desaparegut.

La Muriel Villanueva i la Noemí Villamuza ens porten L’illa infinita una història crua i real però plena de poesia. La Lluna i la seua iaia perden el pis on vivien i es traslladen a l’antiga casa de la família situada en una illa molt menuda, potser la més menuda del món.

Només es tenen l’una a l’altra. Amb aquest canvi, Lluna farà nous amics i sense adonar-se’n creixerà. Allà descobrirà el seu passat familiar, coneixerà un ésser fantàstic i estrenyerà els llaços amb els persones que l’envolten, tot plegat li farà preguntar-se si l’illa no deu ser molt més gran del que es pensava.

I, per acabar, us recomanem també Maira i la nina que espanta la por de Josep Vicent Galan i Marina Àlvarez-Dardet. Una dolça història de la Maira i la seua germaneta Nur sobre el seu secret més ben guardat.

Cada nit, Maira i Nur s’adormen mirant Venus i Sírius, els astres més brillants del cel. De vegades, Sírius no es veu, sabeu per què? Maira i Nur, acompanyades de la nina que espanta la per, viatjaran a Sírius i potser s’enduran una sorpresa. Un viatge que viurem a través dels seus ulls, plens de tendresa i curiositat i que ens faran mirar el món, el de prop i el de lluny, amb una nova complicitat. Aquest llibre ha sigut l’obra guanyadora del Premi de Literatura Infantil de Meliana 2018.

Related Post

dummy-img

Against All Odds: Inspir ing Athlete Spotlights – Stories of Triumph

Ricard PerisDec 8, 2024

Introduction: In the fast-paced world of cryptocurrency, volatility is a constant companion. Bitcoin,…

dummy-img

The Latest Workout Trends and How to Incorporate Them

Ricard PerisDec 8, 2024

Introduction: In the fast-paced world of cryptocurrency, volatility is a constant companion. Bitcoin,…

Leave a reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Per nadal, menys és més. Per un consum responsable - El Blog – Andana Editorial