Natura infants

La importància de la natura en els infants

En l’etapa de la infantesa, poder viure a prop i en contacte amb la natura és vital per al bon desenvolupament físic, emocional i espiritual dels més petits.

En els últims anys, els pediatres, educadors i psicòlegs parlen de la síndrome o trastorn per dèficit de natura, que afecta sobretot a nens i nenes que viuen allunyats d’entorns naturals. A aquesta tendència li hem de sumar el creixement de la població i la saturació a les ciutats on el verd és cada vegada menys present, i els estils de vida sedentaris de les noves generacions.

Tots tenim entre els nostres millors records d’infantesa els jocs lliures i salvatges als parcs, boscos i camps. Però si preguntem als adolescents d’ara, els seus records estan molt allunyats de la natura.

Quan els menuts no tenen contacte amb la natura, els estudis demostren que els afecta directament al seu desenvolupament físic, cognitiu i emocional. Així, hi ha un risc superior de patir obesitat, estrès, fatiga crònica i fins i tot depressió. I també els afecta les habilitats socials, la capacitat de resolució de conflictes, la creativitat i la imaginació.

Amb l’arribada del bon temps tenim l’excusa perfecta per a recuperar la connexió entre la natura i les criatures. És un bon moment per a eixir a observar i a aprendre coses noves sobre la nostra fauna i flora. El millor espectacle natural es dona ara, aquests dies, a les muntanyes, als parcs, als jardins i als balcons. La vida explosiona a fora i no ens ho podem perdre. Cal reconstruir la tradicional i sana interacció entre la infantesa, l’aire lliure i els espais naturals oberts.

Repassant terminologia

El terme “jardí d’infància” (kindergarten en alemany) va sorgir el 1840 de la mà del pedagog alemany Friedrich Froebel, qui considerava que els infants aprenien més fàcilment mitjançant jocs creatius i explorant, amb la seua curiositat innata, els espais a l’aire lliure, en contacte amb la natura.

Beneficis de la natura en els infants

Els beneficis d’estar en contacte amb la natura són diversos, i els podrem classificar segons si són beneficis per al cos, la ment o l’ànima.

Per al cos

  • Millora la salut física dels nostres fills, ja que els espais naturals conviden a córrer, saltar i moure’s lliurement.
  • Potencia les habilitats motrius i els converteix en criatures més equilibrades.
  • Respiren aire net, que els ajuda a protegir-se de possibles malalties respiratòries.
  • Els permet recuperar ràpidament l’energia física perduda, en plena naturalesa es recarreguen més ràpidament les piles.
  • Passar temps en entorns oberts millora la visió a distància i disminueix la possibilitat de tenir miopia.

Per a la ment

  • Viure amb tots els sentits la natura és la millor forma de conèixer-la i descobrir-la. Amb l’experiència sensorial sempre és més fàcil entendre el que s’ha aprés.
  • Afavoreix el desenvolupament intel·lectual i l’aprenentatge cognitiu. Els corrents educatius que donen importància al contacte de l’infant amb la natura obtenen resultats més alts en matemàtiques, lectura i escriptura.
  • Creix la capacitat d’atendre i d’escoltar, així que disminueix la possibilitat de tenir trastorns d’aprenentatge, dèficit d’atenció i hiperactivitat.
  • Alimenta la seguretat i la confiança en un mateix, com també afavoreix que siguen més autònoms i independents.
  • Potencia el joc lliure, que augmenta les habilitats artístiques, creatives, el pensament crític i la imaginació.
  • Auto-regula els impulsos i promou l’autocontrol gràcies a l’activitat física, a la capacitat d’adaptació i als nous descobriments.

Per a l’ànima

  • És essencial en el seu desenvolupament emocional. Xiquetes i xiquets gaudeixen més del temps lliure i d’un estil de vida més calmat i relaxat. Disminueix notablement els nivells d’estrès i tristesa en la infantesa.
  • Augmenta la consciència ambiental i el respecte per tot allò que els envolta.
  • Influeix en les habilitats socials i de convivència amb els altes.
Natura Infants

10 propostes per a fomentar el contacte amb la natura

Per tot el que acabem explicar, és molt important aprofitar els espais naturals amb els nostres fills. Encara que siga fent una passejada curta. Així ens podrem fixar en les fulles verdes dels arbres, com naixen les flors als parterres de les voreres, mirar el cel ple d’estrelles i escoltar la gran quantitat d’ocells que ens ofereixen els seus millors concerts.

I, si encara en voleu més, a continuació teniu diverses propostes que poden ajudar-vos a recuperar la connexió dels vostres fills amb la natura

1. Practicar senderisme

De ben segur que a poc menys d’una hora de casa vostra hi ha algun puig o muntanya o ruta de senderisme fàcil que podeu fer amb els vostres fills. Una bona excursió per a fer en família el cap de setmana. Només hem de preparar-la bé sobre el mapa i anar ben equipats.

2. Reconèixer la flora

La natura té moltes coses belles a ensenyar-nos, com ara la seua flora. Un joc ben divertit és el de recollir fulles i flors a la muntanya o al parc i reconèixer-les a casa. Fins i tot podeu fer una premsa, assecar-les i fer el vostre propi herbari. Si no voleu fer-les malbé, també cap la possibilitat de fer-los fotos.

3. Observar la fauna

Una altra de les meravelles de la natura és la fauna. Observar els animals salvatges en llibertat és sempre hipnotitzador. Per a un nen, la millor manera de conèixer un animal (com és, què menja, on viu, etc.) és a l’aire lliure, aprenent directament de la natura.

4. Escoltar la natura

Un bon lloc per fer meditació és enmig d’un espai natural. Només heu de tancar els ulls i parar atenció als sons de la natura: el vent als arbres, el cant dels ocells, el so de l’aigua, etc. És la millor manera de connectar amb l’ara i l’ací.

5. Contemplar las estrelles

Mirar el cel i contemplar les estrelles pot ser molt entretingut. Els més petits aprendran els primers conceptes d’astronomia i tots podreu adonar-vos-en de la immensitat de l’univers, a més de relaxar-vos abans d’anar a dormir.

6. Sembrar llavors

Sovint la natura no està al nostre abast cada dia. Si voleu que els vostres fills aprenguen el procés del creixement de les plantes i/o dels arbres, sempre podeu sembrar llavors al vostre jardí o balcó. I, per què no?, fer un petit hort urbà a casa.

7. Crear art amb elements naturals

Si sou uns amants de les manualitats amb material reciclat, aprofiteu les eixides a la natura per recol·lectar pedres, fulles seques, flors o branquetes per a fer una creació artística a casa.

8. Jugar a l’aire lliure

A qualsevol nen li agrada jugar a l’aire lliure i córrer i explorar sense límits és pura felicitat per a ells. Encara s’ho poden passar millor si a més tenen un joc de pistes o gimcana.

9. Muntar una acampada

Anar de càmping és una proposta que enamora a totes les xiquetes i xiquets. Viure en família l’experiència de muntar una tenda de campanya, preparar els sacs i passar la nit fora de casa és tota una aventura.

10. Llegir un conte o un llibre

Un dels complements perfectes d’una gran experiència en la natura és un llibre. Amb la lectura en la natura podem descobrir i valorar molt millor la importància del medi natural i el paper que hi tenim. Un llibre il·lustrat ens pot ajudar a preparar una eixida a la natura, o a recordar o reflexionar sobre tot allò que hem vist i experimentat en les nostres excursions. Aprofiteu per a triar un bon àlbum il·lustrat que faça que respireu natura.


Llibres del métode Montessori

En el catàleg d’Andana Editorial tenim diversos títols que ens ajudaran a viure la natura. Per als més menuts recomanem la col·lecció “El Meu Primer Àlbum de Descobriments”, que es basa en el mètode Montessori.

Són llibres de cartó per als primer lectors, amb els quals es poden aprendre a casa els conceptes bàsics, com ara els contraris o les formes, amb fotografies de la natura de gran qualitat.

Una col·lecció per a educar en la bellesa i fomentar una vida més connectada amb la natura i més pausada.

Per una banda, tenim Formes. Totes les formes estan en la natura. Però identificar-les no sempre és fàcil. Nens i nenes aprendran totes les formes d’una forma senzilla i fàcil, les reconeixeran i les associaran amb un animal. A més, podran trobar informació interessant sobre l’animal, curiositats sobre la seua aparença, sobre la forma de vida, l’entorn, etc.

Natura infants

I per l’altra banda, està Contraris. Quina manera millor d’explicar el concepte “contraris” que mitjançant els animals i la natura? Una forma òptima d’estimular la imaginació dels petits lectors mentre es diverteixen: la lentitud del caragol s’oposa a la rapidesa del guepard; el moviment de les abelles davant la quietud de l’insecte pal; negre o blanc; despert o adormit… Una gamma d’oposats que permet endevinar tots els matisos de la natura.

Natura infants

Som aquí, de Oliver Jeffers

Per als que ja saben llegir tenim Som aquí, un llibre del súper-vendes internacional Oliver Jeffers. Un d’aquells llibres imprescindibles en qualsevol biblioteca infantil. En aquesta ocasió l’autor i il·lustrador ens parla amb gran encert del planeta Terra, de la importància de les coses petites i de la responsabilitat que tenim tots de cuidar-lo. Per a explicar-ho, Jeffers parteix del més general, la Via Làctia, i va descendint fins a la quotidianitat del nostre dia a dia.

Infants natura

No ens deixem dominar pel plàstic

Per als que ja són grans, recomanem Aturem la invasió. No ens deixem dominar pel plàstic, de Raül Hurtado, Jose Ibáñez i Claudia Mosquera. Els protagonistes d’aquesta història, Greta i Aldo, amb l’ajuda de la seua amiga Isa, tenen una missió: aturar la invasió silenciosa del nostre planeta d’un monstre molt perillós, el plàstic. Aquest àlbum informatiu ens explica com i quan es va inventar el plàstic, on es troba present en l’actualitat, i ens avisa de les greus conseqüències que tindrà l’ús abusiu que en fem.

Els joves protagonistes aprendran detalls i curiositats sobre com es fabrica aquest material, de la seua curta vida útil davant la llarga vida residual i sobre com es pot reciclar. El llibre es tanca amb 10 propostes per a fer en el nostre dia a dia i així, entre tots, aturar la invasió.

infants natura

Libres informatius de Britta Teckentrup

En aquest sentit també tenim Peixos pertot arreu i Cuques per tot arreu de Britta Teckentrup. Una col·lecció de llibres informatius que ens parlen de peixos i de cuques. Per a conèixer quines espècies hi ha, les característiques principals, com eren inicialment, l’alimentació, com escapen dels predadors, com es reprodueixen o com es relacionen amb els humans.

Una col·lecció essencial en qualsevol classe de ciències de primària.

El destí d’en Fausto, de Oliver Jeffers

Altra de les les recomanacions que tenim és El destí d’en Fausto, també obra d’Oliver Jeffers. Una història que ens demostra que els humans, ingenus de nosaltres, ens pensem que qualsevol cosa ens pertany. Això és el que creu el protagonista d’aquesta història, Fausto. La seua prepotència i arrogància li impedeixen entendre la natura, cosa que, irremeiablement, l’aboca a la destrucció.

Si vols veure una balena

Dins el catàleg d’Andana Editorial també hi ha un títol perfecte per treballar la importància del contacte amb la natura. Si vols veure una balena de Julie Fogliano i Eric E. Stead. Una lectura poètica que agradarà tant a petits com a grans.

La il·lusió del nen protagonista de veure una balena el porta a emprendre un llarg viatge on pàgina rere pàgina aprendrà què necessita, i què no, per poder assolir el seu objectiu.

Infants natura

Clàudia i l’esperit de la muntanya, de Maria Josep Picó

I també ens trobem Clàudia i l’esperit de la muntanya de Maria Josep Picó Garcés i Xavi Sepúlveda. Un accident inesperat ha allunyat la nena protagonista de la historia durant uns dies del seu paradís a la ciutat. El poble dels seus avis, enmig de la muntanya, és el lloc on haurà de passar unes setmanes sense videojocs ni cobertura d’Internet. «Quin avorriment!», pensa quan hi arriba. Però encara desconeix les aventures i els misteris de l’esperit de la muntanya. Un llibre per treballar els valors del medi ambient.

infants natura

Related Post

dummy-img

Against All Odds: Inspir ing Athlete Spotlights – Stories of Triumph

Ricard PerisDec 8, 2024

Introduction: In the fast-paced world of cryptocurrency, volatility is a constant companion. Bitcoin,…

dummy-img

The Latest Workout Trends and How to Incorporate Them

Ricard PerisDec 8, 2024

Introduction: In the fast-paced world of cryptocurrency, volatility is a constant companion. Bitcoin,…

Leave a reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

La importància de la natura en els infants - El Blog – Andana Editorial